Afbeelding
Foto: Nico van Ganzewinkel

Lintjes voor vijf bevlogen Vianezen

Algemeen 1.720 keer gelezen

VIANEN • Gerard van der Linden, Elly Bloks-Wammes, Joke den Hartog-Annema, Janet Jansen-Kool en Aart Bronkhorst zijn woensdagochtend verrast met een koninklijke onderscheiding.

De vijf Viaanse inwoners kregen allemaal door burgemeester Wim Groeneweg een koninklijke onderscheiding opgespeld. De vijf gedecoreerden verrichten al jarenlang diverse vrijwilligersactiviteiten.

Gerard van der Linden is actief als bestuurslid en later vrijwilliger van de parochie Petrus- en Pauluskerk in Everdingen. Zo was hij verantwoordelijk voor de restauratie van een deel van de kerk, de renovatie van de begraafplaats en de bouw van een urnenmuur. Ook voegde hij zich bij de bouw- en tuincommissie die wekelijks bij elkaar komt om het gebouw en de tuin te onderhouden, helpt hij bij de voorbereidingen voor de rommelmarkt van de kerk en is hij lid van de culture commissie die elk jaar een voorjaarsconcert en kerstconcert verzorgt. In 2006 nam Van der Linden het initiatief om het Jacaranda-toernooi te organiseren, sindsdien is hij ook commissielid. Dit inmiddels jaarlijkse tennistoernooi wordt georganiseerd door vereniging Gouwenes, om geld in te zamelen voor het dorp Jacaranda in Malawi.

Elly Bloks-Wammes vervulde afwisselend verschillende vrijwilligersfuncties bij het rooms-katholieke dameskoor in Vianen: ze was voorzitter, penningmeester, secretaresse... Dit naast haar actieve lidmaatschap bij het koor. Bloks-Wammes was daar-naast, van 1978 tot 1987, bestuurslid van de ouderraad van het St. Gregorius College. Gedurende 25 jaar, van 1991 tot 2016, was ze ook actief als bestuurslid Ouderenreis Vianen-Hagestein. Deze stichting organiseert jaarlijks een dagreis voor ongeveer 180 ouderen. Ook bij de interkerkelijke vakantieweek was Bloks-Wammes, van 2006 tot 2016, een actief vrijwilliger. Deze vakantieweek wordt georganiseerd voor alleenstaande ouderen.

Joke den Hartog-Annema dankt haar lintje aan haar inzet voor steunpunt Voedselbank Vianen. Ze was in 2006 initiatiefnemer en tevens vanaf coördinator van dit steunpunt. Ze zette een uitgiftepunt op, zocht vrijwilligers en zorgde dat de Voedselbank geopend kon worden. Daarnaast was Den Hartog-Annema tijdens haar werk bij de gemeente Nieuwegein gedurende 35 jaar ambtenaar van de burgerlijke stand en was ze van 1996 tot 2014 enthousiast secretaris van de personeelsvereniging. Zelfs toen ze in 2012 met pensioen ging, kon ze de activiteiten van de vereniging niet loslaten.

Janet Jansen-Kool was van van 1984 tot 1998 actief als algemeen bestuurslid en later secretaris en voorzitter van Oranjevereniging Hagestein. In deze functies was ze medeverantwoordelijk voor het organiseren van festiviteiten rondom Koninginnedag en de feestweek. Sinds 1988 is Jansen-Kool ook secretaris van percussieband The Survivors in Hagestein en werd ze vanaf 2000 medeorganisator van het jaarlijkse slagwerkfestival Slag Inn. Ook geeft ze al tien jaar les aan jeugdleden. Naast deze vrijwilligersactiviteiten was Jansen-Kool van 1998 tot 2011 ook voorzitter van de ouderraad van de Meester Vosschool. Is zij vanaf 1990 vrijwilliger bij de jaarlijkse kaartmarathon van kaartclub Schoppenaas, sinds 2005 vrijwilliger bij toneelvereniging De Krakers, vanaf 2009 collectante voor KWF Kankerbestrijding, vanaf 2012 secretaris bij stichting dorpshuis De Biezen én al jarenlang hoofd van een stembureau bij verkiezingen.

Aart Bronkhorst begon zijn vrijwilligerscarrière in 1984. Als voorzitter van het bestuur van basisschool Herédium in Zijderveld, heeft hij zich ingezet voor een bestuurlijke fusie met De Rank in Meerkerk. Hiermee werd een dreigende sluiting van de school in het dorp voorkomen. Van 1984 tot 1992 was de heer Bronkhorst tevens penningmeester van de Christelijke Boeren en Tuindersbond (CBTB). Vanaf 1992 heeft Bronkhorst ook diverse vrijwilligersfuncties binnen de Nederlands hervormde kerk in Zijderveld gehad. Zo was hij notabel binnen het college van kerkrentmeesters en was hij later ouderling kerkrentmeester, voorzitter van het college van kerkrentmeesters. Op dit moment is hij pastoraal ouderling en scriba van de kerkenraad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden