• Walco Bakker, Frank van Dijen en  Jordy de Fouw (foto: Astrid Pel).
• Walco Bakker, Frank van Dijen en Jordy de Fouw (foto: Astrid Pel).

Sleepbootdagen: 'Het komt allemaal goed'

Algemeen Nationale Sleepbootdagen 2017 2.087 keer gelezen

VIANEN • Het driedaagse evenement dat om het jaar plaatsvindt in Vianen en Nationale Sleepbootdagen heet, barst dit jaar in mei weer los. Na meegeluisterd te hebben met het eerste Groot Overleg van alle betrokkenen en belanghebbenden, is het belangrijkste nieuws dat de Sleepbootdagen dit jaar voor het eerst op de woensdagavond voor Hemelvaartsdag al met een activiteit begint.

De bedoeling is dat fanfareorkest Excelsior op een ponton in de Groene Kolk (tussen het kippenbruggetje en de Julianabrug) een klein concert geeft. Vol enthousiasme bracht voorzitter Anné Middendorp van het Sleepbootcomité dit nieuws. Eén van de dertig personen aan de vergadertafel stak echter meteen zijn vinger op. Sluiswachter Cees Thiel uitte hier meteen enige zorgen over. Er moet namelijk woensdagavond nog geschut worden. Hoe kan een ponton van veertig meter lengte en acht meter en veertig centimeter breedte in de kolk komen te liggen als er nog schepen langs moeten? Ook de afgevaardigde van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) stond meteen klaar met een veiligheidskwestie. Had het bestuur er wel rekening mee gehouden dat op het ponton een armleuning aanwezig moest zijn over de gehele lengte als er personen op zaten?

Veiligheid en grote evenementen. Anné Middendorp zei het al in zijn inleidende praatje: "Het lijkt er wel eens op dat we een feestje moeten zien te bouwen zonder ook maar een enkel risico te lopen." Koos Timmer, voormalig bestuursvoorzitter Rabobank Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en nu lid van de Vrienden van de Sleepbootdagen, glimlacht geruststellend: "Het komt allemaal goed hoor. Typisch Vianen." Ook het bestuur heeft er alle vertrouwen in. In een subgroep wordt alles met betrekking tot veiligheid de komende maanden uitvoerig besproken, onder wie evenementencoördinator Frank van Dijen en Jordy de Fouw namens gemeente Vianen en Walco Bakker namens het Politie Basisteam Lekpoort.

Locoburgemeester Marcel Verweij spoorde de organisatie nog eens extra aan door mee te delen dat iedereen 'hele hoge verwachtingen' heeft van de Sleepbootdagen na de succesvolle vorige tien edities. In vervolg hierop meldde bestuurslid Henk Lammertink dat de onderhandelingen met de Koninklijke Marine in volle gang waren en dat het bijna zeker is dat deze organisatie, in tegenstelling tot twee jaar terug, aanwezig zal zijn. Tegenvaller is het afzeggen van de sleepboot Amicitia omdat de eigenaar een te grote financiële bijdrage vroeg. Lammertink: "We weten allemaal dat het geld bij de Rabobank ook niet meer tegen de plinten aanklotst en daarom zijn we erg blij dat de bank ons weer sponsort. Ondanks dat konden we de komst van de Amicitia financieel niet trekken en dat is erg jammer." Ook Arie Kooijman is als voorzitter van de Vrienden van de Sleepbootdagen druk in de weer om 'extra penningen' los te krijgen, laat Koos Timmer weten.

Goed nieuws is dat het Stedelijk Museum aandacht gaat besteden aan de Sleepbootdagen. Oud materiaal uit de tijd dat er een werf was op Sluiseiland wordt tentoon gesteld als ook mooie spullen die te maken hebben met de binnenvaart uit musea in Dordrecht en Maasbracht. Vanuit Amsterdam komt het Stoomschip Christiaan Brunings hoogstwaarschijnlijk een plekje bij Sluiseiland innemen en zijn er vergaande plannen met een grote waterbak waarin onder meer demonstraties te zien zijn van een vereniging uit Zwijndrecht. "Alle puzzelstukjes vallen de komende weken op hun plek", verzekert Lammertink.

De vertrouwde ingrediënten zoals de kermis, de feesttent, het horecaplein, vereniging De MotorSleepboot, een jury waarin ook dit jaar Jos Peek, Pieter Eerland en Jan van Wijngaarden zitten, een shantykoor en de verlichte avondvaart met als hoogtepunt het optreden van dweilorkest Kleintje Pils, moeten ervoor zorgen dat de Sleepbootdagen op 25, 26 en 27 mei weer een bruisend Viaans evenement gaan zijn voor iedereen in de regio.

Astrid Pel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden