• Edwin de Jong en Tieneke van Putten gaan nauw samenwerken.
• Edwin de Jong en Tieneke van Putten gaan nauw samenwerken.

Vianen krijgt eigen kringloopwinkel

Algemeen 1.962 keer gelezen

VIANEN/LEXMOND • Vianen krijgt mogelijk nog dit jaar een eigen kringloopwinkel. De naam wordt Kringloop Vrijstad Vianen.

Met enkele andere enthousiastelingen is initiatiefneemster Tieneke van Putten momenteel bezig met het oprichten van een stichting. Ook wordt naarstig gezocht naar geschikte opslag-, sorteer- en winkelruimte. "We denken aan een pand van zo'n duizend vierkante meter", zegt Tieneke. "We hebben al een aantal panden op het oog."

Tieneke gaat in elk geval nauw samenwerken met Kringloop Zederik in Lexmond. Deze winkel werd twee jaar geleden opgezet door Edwin de Jong en loopt als een tierelier. Tieneke is al een tijdje actief als vrijwilliger in de winkel aan de Kortenhoevensedijk. "Het is ongelofelijk wat voor prachtige spullen er worden aangeboden in de winkel. Bezoekers kijken hun ogen uit. Het is ook een gezellige ontmoetingsplek. Vooral in de zomer zitten we soms heerlijk buiten koffie te drinken met de toeristen die hier voorbij komen. Dat leidt tot prachtige gesprekken."

Bedrijfsleidster
Inmiddels heeft Tieneke van Edwin de fijne kneepjes van het vak geleerd. Ze wordt straks bedrijfsleidster in de nieuwe Kringloop in Vianen. "We hebben passie voor mens en milieu. De belangrijkste doelstelling is om een bijdrage te leveren aan het verkleinen van de afvalberg. We zorgen ondertussen ook voor een nuttige dagbesteding voor mensen met een arbeidsbeperking en bieden een werkplek voor mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De winst die we maken gaat voor een groot deel naar een maatschappelijk goed doel."

Bij de voorbereiding krijgt Tieneke ondersteuning van mensen met zakelijk inzicht. "De Kringloop wordt niet zomaar een winkeltje", zegt Tieneke. "We zijn niet commercieel, maar wel professioneel. Ik besef me heel goed dat dit een heel serieus project is. Als het aan mij zou liggen, dan zou ik volgende maand al willen beginnen. Ik zit echt in een flow, maar af en toe moet ik een beetje getemperd worden in m'n enthousiasme. Want er zullen best nog wel tegenslagen komen op ons pad."

Vrijwilliger
Er zijn ook al contacten gelegd met de gemeentebestuur. Die heeft positief gereageerd. Tieneke: "Van alle kanten krijg ik momenteel hulp aangeboden. Ik heb een buurman van 85 jaar, die staat te popelen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het voordeel is dat ik heel veel mensen ken en dat ik dat netwerk nu volop kan inzetten. En dat werkt als sneeuwbaleffect: iedereen kent wel weer iemand anders."

Vrijwilligers kunnen zich melden bij tieneke@kringloopzederik.nl


Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden