Afbeelding

D66/CU: 'Kennis en kunde PAUW Bedrijven moet geborgd zijn'

Algemeen 204 keer gelezen

VIANEN • PAUW Bedrijven mag pas worden opgeheven op het moment dat de kennis en kunde voor de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking bij en naar (beschut) werk voldoende geborgd is. Dat is de opvatting van de Viaanse fracties van D66 en ChristenUnie.

De twee partijen dienden dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in over het onderwerp. Maar uiteindelijk werd die motie ingetrokken, nadat de beide fracties voldoende toezeggingen van wethouder Marcel Verweij hadden gekregen dat ook de door de Ondernemingsraad van PAUW Bedrijven aangedragen alternatieven serieus zullen worden onderzocht. 

PAUW Bedrijven is één van de bedrijven in Nederland die zich bezighoudt met de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Het bedrijf biedt al zestig jaar beschut werk en een betaalde gesubsidieerde baan aan mensen met een arbeidsbeperking. PAUW Bedrijven wordt bestuurd door de gemeenten De Ronde Venen, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht en Vianen. Probleem is echter dat de Wsw sinds 1 januari 2015 geleidelijk wordt afgebouwd. Er is geen nieuwe instroom meer mogelijk in de regeling. Het aantal Wsw-werknemers gaat hierdoor afnemen met ongeveer zes procent per jaar.

Daarom is er volgens een meerderheid van de zes gemeenten die PAUW Bedrijven ooit in het leven hebben geroepen geen toekomst meer is voor het bedrijf. "Door het dalende aantal Wsw-werknemers zal PAUW Bedrijven in een continue staat van reorganisatie terechtkomen", zo is de redenering. De inhoud van het werk zal steeds minder passen bij de talenten en capaciteiten van de Wsw-werknemers en steeds minder waardevol zijn. De bredere inzet van de expertise van de medewerkers van PAUW Bedrijven komt niet tot stand."

De gemeenten IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, De Ronde Venen en Vianen willen de sociale werkvoorziennigschap in eigen regie gaan uitvoeren. Volgens de OR van PAUW Bedrijven is dat op dit moment volstrekt onnodig en bovendien onjuist. "De OR wijst erop dat de gemeenten eerst de toekomstige uitvoering van de Wsw nader kunnen uitwerken alvorens een dergelijk besluit te nemen. Er zal iets georganiseerd moeten worden voor de uitvoering van de brede, maatschappelijke taken."

PAUW Bedrijven beschikt volgens de OR over de nodige en noodzakelijke kennis, kunde en expertise. De OR heeft drie toekomstscenario's in gedachten voor het bedrijf: eensociaal detacheringsbedrijf, een sociale werkplaats (werk op maat) of een sub-regionale integrale uitvoeringsorganisatie in het kader van de Participatiewet.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden