Meneer Den Hartog krijgt zijn lintje uitgereikt.
Meneer Den Hartog krijgt zijn lintje uitgereikt. Foto: Sonja Bron

Vier Leerdammers krijgen lintje

Algemeen 2.666 keer gelezen

LEERDAM • Burgemeester Tjerk Bruinsma heeft de dag voor de verjaardag van koning Willem-Alexander vier Leerdammers verrast met een koninklijke onderscheiding.

Zij dachten de woensdagochtend te starten met een bijeenkomst of een interview en werden verrast door de aanwezigheid van de burgemeester en zijn vrouw.

De heer J. den Hartog (14 oktober 1940)
De heer Den Hartog heeft zijn sporen als vakbondsman ruimschoots verdiend. 
Zijn carrière begint in 1982 als hij zitting neemt in het bestuur van het FNV afdeling Bouw Leerdam als voorzitter. Deze functie heeft hij ruim 20 jaar (tot 2003) met verve vervuld. 
De heer Den Hartog was de drijvende kracht achter het organiseren van activiteiten binnen het bestuur van de Leerdamse afdeling, die momenteel 135 leden telt. Hij organiseerde de vergaderingen en zag erop toe, dat de overige bestuurswerkzaamheden werden uitgevoerd. Tijdens officiële gelegenheden trad hij op als vertegenwoordiger van de afdeling. 
In 2003 verruilde de heer Den Hartog zijn functie als voorzitter voor die van penningmeester/secretaris. De hierbij behorende taken voert hij tot op de dag van vandaag nog steeds uit. Als penningmeester beheert de heer Den Hartog de kas en de bankrekening van de afdeling. Hij houdt de overige bestuursleden regelmatig op de hoogte van de financiële stand van zaken. In zijn functie als secretaris verzorgt de heer Den Hartog de verslagen van de bestuursvergaderingen en is hij verantwoordelijk voor de in- en uitgaande post binnen de afdeling. Dit houdt onder andere in, dat hij het schrijven van officiële brieven naar diverse organisaties voor zijn rekening neemt. 
Al met al houdt de heer Den Hartog zich nu meer dan 35 jaar als vrijwilliger bezig met lokale vakbondsactiviteiten, die zich echter niet beperken tot werkzaamheden vanuit zijn bestuurlijke functies. Zo is hij sinds 2003 ook actief als het gaat om het voorbereiden van de bijeenkomsten, waar leden van het FNV een onderscheiding krijgen uitgereikt vanwege hun lidmaatschap van de vakbond. De heer Den Hartog regelt de uitnodigingen en organiseert de avond van de uitreiking, regelt gastsprekers en zorgt – zo nodig – voor vervoer van de jubilarissen naar de locatie waar de uitreiking plaatsvindt. 

Daarnaast is de heer Den Hartog FNV-leden gedurende vele jaren behulpzaam geweest bij het invullen van hun belastingformulieren. Deze functie vervult hij thans niet meer, maar hij is nog wel actief als gastheer op de locatie waar deze service plaatsvindt. 

De heer Den Hartog is al tientallen jaren van grote waarde voor de lokale afdeling Bouw van het FNV en draagt daarmee bij aan het doel van FNV Bouw, namelijk het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de inkomenspositie en het vergroten van de zelfredzaamheid van werknemers in de bouw. 

Mevrouw L.M. Horstman-van Strien (16 oktober 1949)
De opsomming van de werkzaamheden, die mevrouw Horstman op vrijwillige basis heeft uitgevoerd en nog uitvoert, is indrukwekkend. Hieruit blijkt des temeer, dat mevrouw Horstman een duizendpoot is, die meerdere activiteiten gedurende een groot aantal jaren combineert. Het meest in het oog springend is haar initiatief in 2004 om in Leerdam een Boekenmarkt op te richten, een jaarlijks evenement, waarvan de opbrengst ten goede komt aan projecten voor aidsweeskinderen in Afrika. De voorbereidingen van deze drie weken durende activiteit nemen gedurende het jaar veel tijd in beslag, waarbij mevrouw Horstman de drijvende kracht is achter dit project. Boeken worden ingeleverd, uitgezocht, versjouwd, opgeslagen en tenslotte verkocht. 
De boekenmarkt is inmiddels een begrip binnen Leerdam en daar buiten en beschikt over een eigen website: www.boekenmarktleerdam.nl. Naast boeken worden ook tweedehands puzzels verkocht. Bij de voorbereidingen voor de verkoop van deze puzzels worden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt betrokken (zij leggen de puzzels om deze te controleren op volledigheid). Hiermee dient de verkoop tevens een maatschappelijk doel. Via Stichting Samen Doen (voorheen Stichting Welzijn) heeft mevrouw Horstman vanaf 2000 een aantal sportieve activiteiten voor verschillende doelgroepen opgezet. Zo heeft zij gedurende 15 jaar (tot januari 2015) een wekelijks gymuur voor ouderen begeleid. Met de onkostenvergoeding die zij hiervoor ontving, heeft zij materialen voor deze activiteit aangeschaft, waardoor de kosten voor de deelnemers laag gehouden konden worden. In de periode 2010 – 2015 heeft zij een wekelijks gymuur voor allochtone vrouwen opgezet en begeleid. Tijdens deze activiteit moesten de deelneemsters verplicht Nederlands spreken, waarmee een bijdrage werd geleverd aan hun taalontwikkeling. 

Eveneens in 2000 (tot heden) heeft mevrouw een leren fietsproject voor allochtone vrouwen/statushouders opgezet, welke zij nog steeds wekelijks begeleidt.(6 cursisten per cursus). Deze activiteit draagt bij aan het vergroten van de leefwereld en de zelfstandigheid van de cursisten.

Op eigen initiatief is mevrouw Horstman in 2014 gestart met fietslessen op een driewielfiets. Deze activiteit wordt aangeboden aan mensen, die niet meer in staat zijn om te fietsen en/of te lopen. Het fietsen op een driewielfiets is met name bedoeld om te voorkomen dat mensen (te) snel in een scootmobiel terecht komen. Door hen aan te bieden de driewielfiets te proberen alvorens tot aanschaf over te gaan, zijn mensen in staat een weloverwogen keuze te maken. Daarnaast is mevrouw vanaf 2014 betrokken bij de jaarlijkse e-bikedag van de Fietsersbond, waar zij cursisten les geeft in bewegen.

Mevrouw Horstman is naast deze sportieve activiteiten ook betrokken bij de Hervormde Kerk in Leerdam. Sinds 1999 is zij actief als beheerster van het wijkgebouw van de Hervormde Kerk. Voor deze functie ontvangt zij een maandelijkse vergoeding.

De heer L. Oostra (19 juli 1951)
Voor aquariumvereniging De Discus en onderwaterdierentuin Aqua Zoo in Leerdam is de heer Oostra onmisbaar. Zijn lidmaatschap van De Discus dateert van februari 1976 en in deze periode heeft de heer Oostra een indrukwekkende lijst van (bestuurs)functies bekleed. In 1985 nam hij plaats in het bestuur en fungeerde tot 2000  als voorzitter en 2e penningmeester.  Recent (vanaf maart 2016) bekleedt de heer Oostra de functie van penningmeester. Naast zijn functie als bestuurslid heeft de heer Oostra in de loop der jaren zijn steentje bijgedragen om van De Discus een bloeiende vereniging te maken met zo'n 150 leden en Aqua Zoo te laten uitgroeien tot een toeristische attractie waar Leerdam trots op is. De heer Oostra heeft een grote verantwoordelijkheid wat betreft het in stand houden van de onderwaterdierentuin. Hij is al meer dan 10 jaar algemeen coördinator levende have (en daarmee tevens verantwoordelijk voor het voldoen aan het Dierentuinbesluit). Hij is technisch specialist op het gebied van apparatuur, pompen, verlichting, waterkwaliteit, alarmering/bewaking e.d. Hij beheert de ledenwinkel en voorziet de leden en de onderwaterdierentuin van apparatuur, visvoer en medicijnen. Daarnaast is hij samensteller en producent van een promotie dvd van Aqua Zoo en auteur en samensteller van het jubileumboekje Aqua Zoo. De heer Oostra is voorzitter van de tentoonstellingscommissie Aqua Zoo. De expositie "In Leerdam naar de haaien", die in 1991 en 1994 plaatsvond en  waarvan hij mede-initiatiefnemer was, is uitgegroeid tot een permanente expositie en een toeristische trekpleister in Leerdam.

Daarnaast maakt de heer Oostra vanaf 2000 deel uit van de sponsorcommissie van De Discus. De taken die de heer Oostra met deskundigheid en toewijding sinds vele jarenvervult, maken hem tot een onmisbare schakel voor de aquariumvereniging en de onderwaterdierentuin en draagt in hoge mate bij aan de naamsbekendheid van Aqua Zoo in en ver buiten Leerdam.

Mevrouw J. Bogerd (22 augustus 1952)
Mevrouw Bogerd is in september 1986 deel gaan uitmaken van het team van leiding van de Zondagscholen Maranatha & Samuël, die onderdeel uitmaken van de Hervormde Zondagsschool Vereniging op Gereformeerde Grondslag te Leerdam. Binnen dit team heeft zij 30 jaar lang de functie van leidster van de zondagschool Maranatha vervuld. Deze zondagschool is gericht op kinderen uit wijk Oost en het centrum van Leerdam. Op 29 mei 2016 heeft mevrouw Bogerd afscheid genomen als zondagschoolleidster. Mevrouw heeft deze functie met veel liefde en toewijding uitgevoerd, waardoor zij zeer geliefd was bij de kinderen die de zondagschool bezochten. De vrijwillige activiteiten van mevrouw Bogerd beperkten zich de afgelopen 30 jaar echter niet tot het leiden van de zondagschool. Ook droeg zij haar steentje bij aan de jaarlijkse Kerstfeestcollecte en maakte zij van begin 1988 tot eind 1990 als secretaresse deel uit van het bestuur van de gezamenlijke zondagscholen. Hoewel zij haar functie als zondagschoolleidster eind mei 2016 heeft neergelegd, blijft mevrouw Bogerd actief als kosteres van de Grote Kerk te Leerdam, een functie die zij al vanaf februari 1999 vervult binnen de Hervormde Gemeente Leerdam. De hierbij behorende werkzaamheden zijn divers en variëren van het gebruiksklaar maken van de kerk voor de wekelijkse diensten tot het fungeren als informatiebron voor de onderhoudscommissie van de Grote Kerk. Mevrouw Bogerd ontvangt een geringe vergoeding voor deze functie, die echter niet opweegt tegen de uren die zij zich inzet voor de Hervormde Gemeente Leerdam. Mevrouw Bogerd is een vrijwilligster van het eerste uur, die zich 30 jaar lang  trouw en loyaal heeft ingezet binnen kerkelijk Leerdam. Mevrouw Bogerd voert haar vrijwilligerswerkzaamheden uit naast haar werkkring bij Blokker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden