Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal stemmen in met herindelingsontwerp

Algemeen Fusie GNL 188 keer gelezen

REGIO • De gemeenteraden van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal hebben op donderdagavond ingestemd met het herindelingsontwerp dat moet leiden tot een fusie van de drie gemeenten per 1 januari 2019.

Het herindelingsontwerp geeft onder andere inzicht in de argumenten voor een gemeentelijke fusie, het profiel van de nieuwe gemeente, de invulling van dienstverlening en burgerparticipatie, de financiële gevolgen van de voorgestelde fusie en het verder te doorlopen formele proces.
Woningbouw

De drie gemeenteraden hebben nadrukkelijk aangegeven, dat zij in het uiteindelijke herindelingsadvies de doelstelling vast willen leggen, dat er ruimte komt voor betaalbare woningbouw in alle kernen.

Gedurende een periode van acht weken (24 maart t/m 18 mei) ligt het herindelingsontwerp ter inzage en kunnen inwoners en belanghebbenden hierop reageren door middel van het indienen van zienswijzen. Herindelingsontwerp en bijlagen zijn digitaal te raadplegen via www.fusiegnl.nl. Het ontwerp kan ook worden ingezien in de drie gemeentehuizen en in de dorpshuizen van alle kernen. 

In de periode waarin het herindelingsontwerp ter inzage ligt en zienswijzen kunnen worden ingediend organiseert de Stuurgroep GNL in alle kernen van de drie gemeenten een inloopmoment. Gedurende een uur is er dan iemand vanuit de Stuurgroep aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden of onderdelen vanuit het ontwerp nader toe te lichten. Tijdens dat uur kunnen inwoners voor wie dat digitaal wat lastiger is ook hier hun stem uitbrengen op hun voorkeursnaam voor de nieuwe gemeente.  Over die stemronde voor een nieuwe gemeentenaam volgt op korte termijn meer informatie.

Binnenkort ontvangen alle huishoudens een beknopte samenvatting van het herindelingsontwerp in hun brievenbus. Hierbij wordt ook aangegeven waar en wanneer de inloopmomenten worden georganiseerd.

Nadat de periode van acht weken is verstreken buigt de Stuurgroep GNL zich over alle ingekomen zienswijzen. Alle reacties worden gebundeld en voorzien van een reactie. Zij worden meegewogen bij het omvormen van het herindelingsontwerp tot een herindelingsadvies. Dat advies wordt ter vaststelling aan de drie gemeenteraden voorgelegd op 15 juni a.s. Besluiten de gemeenteraden positief, dan mag vrijwel met zekerheid worden geconcludeerd dat de fusie definitief door gaat. Zeker wanneer het initiatief tot fuseren van onderop tot stand komt en kan rekenen op bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak zullen achtereenvolgens Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en tenslotte de Tweede Kamer dat steunen.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden