• De zwemloop in De Baan van afgelopen jaar.
• De zwemloop in De Baan van afgelopen jaar. Foto: wijntjesfotografie.nl

ZwemloopCircuit Groene Hart begint in Haastrecht

Sport 652 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Zwemmen en hardlopen in één sportevenement: dat is waar de Zwemloop voor staat. Vanaf eind april gaat er een heus circuit 'zwemlopen' in het Groene Hart van start.

De eerste is op vrijdag 28 april (19.30 uur) in zwembad De Loete te Haastrecht. Deelnemers kunnen kiezen uit een korte afstand (400 meter zwemmen, 4 kilometer hardlopen), dan wel langer parcours (800m/8 km). "Deze wedstrijd luidt het begin in van het ZwemloopCircuit Groene Hart", legt initiatiefnemer Andy Koolmees namens 'GO!uda Sport' uit. "Iedereen kan meedoen; de enige voorwaarde is dat je een zwemdiploma hebt."

Jakken
Deelname is te verwachten van geoefende triatleten, die de zwemloop als een goede training zien, tot duo's, die op recreatieve wijze mee willen doen. "In eerdere zwemlopen hebben we van alles voorbij zien komen. Bijvoorbeeld een meisje dat net haar zwemdiploma had, en meedeed met haar vader, die het loopnummer deed. Het is aan ons de taak om ervoor te zorgen dat de recreant de getrainde atleet niet in de weg zit. Maar dat is tot nu toe altijd prima verlopen. Bovendien: ook de meest fanatieke sporters weten dat dit evenement niet bedoeld is om te jakken. Na afloop wordt een klassement opgemaakt, maar deelnemers hoeven niet alle zwemlopen mee te doen."

Andy Koolmees heeft eerder van deze wedstrijden georganiseerd. Bijvoorbeeld in de Surfplas te Reeuwijk en vorig jaar in zwembad De Baan te Gouderak. "Er was veel animo voor, vandaar dat we het hebben uitgebreid tot een circuit van vier wedstrijden. Na De Loete komen Ons Polderbad in Stolwijk (23-6), De Baan in Gouderak (11-8) en de Surfplas te Reeuwijk (1-9) aan de beurt. De wedstrijden zijn steeds op vrijdagavond en kunnen dus een sportieve start van het weekend betekenen." De te zwemmen en lopen afstanden variëren per locatie.

Laagdrempeliger
Andy Koolmees, zelf een triatleet, kan zich de populariteit van de zwemlopen voorstellen. "Het is net wat laagdrempeliger dan een triatlon. Je hebt immers geen racefiets nodig en de uitdaging is met twee sportonderdelen makkelijker te verteren. Bovendien is de combinatie zwemmen en lopen prettig, zeker bij mooi weer."

Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen binnen en kijkt Andy uit naar de start van het evenement. "Alleen in Noord-Brabant/Zeeland is een vergelijkbaar zwemloopcircuit. Best bijzonder dus om dit dichtbij huis te organiseren. Om het laagdrempelige karakter te benadrukken drinken en/of eten de deelnemers na afloop vaak nog wat met elkaar. In Haastrecht zijn er na afloop bijvoorbeeld hapjes en in Reeuwijk zullen we ongetwijfeld blijven hangen bij de picknicktafels rond de Surfplas."

Aanmelden kan via info@goudasport.nl of 0182-548465. Zie voor alle informatie: https://www.facebook.com/Goudasport/?fref=ts

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden