• Victor (rechts) is één van de leerlingen die de zomerschool volgde. Achter zijn laptop spijkert hij wiskunde bij.
• Victor (rechts) is één van de leerlingen die de zomerschool volgde. Achter zijn laptop spijkert hij wiskunde bij. Foto: Leendert Kamsteeg

Zomerschool als ideaal hulpmiddel

Algemeen 612 keer gelezen

LEKKERKERK • Voor 45 leerlingen van het Gemini College uit Lekkerkerk is de zomervakantie dan ook eindelijk begonnen. Stuk voor stuk en geheel vrijwillig besloten zij om na het reguliere schooljaar nog wat extra lessen te volgen.

De zogeheten zomerschool, die door het Gemini College gegeven wordt in de eerste week na en de laatste week voor het schooljaar, is door de overheid in het leven geroepen om zittenblijven tegen te gaan. Leerlingen wiens rapport net niet goed genoeg is om door te stromen naar het volgende studiejaar, spijkeren in één of twee weken tijd nog de benodigde lesstof bij met het ultieme doel om toch over te gaan. Per week kan er maximaal één vak worden gevolgd, die op de vrijdag wordt afgesloten met een door de docent gemaakte toets. Is die voldoende, dan kan er feest worden gevierd.

Ook leerlingen die op basis van hun rapport al wel over zijn, maar toch met een voorsprong het volgende leerjaar in willen, zijn van harte welkom. Afdelingsmanager Steven Engel is een groot voorstander van het traject. "We hebben jaarlijks plek voor maximaal vijftig leerlingen. Dat komt vooral omdat we ernaar streven om één docent op vijf studenten te zetten. Het extra stukje aandacht dat de leerlingen kunnen krijgen, spreekt ze erg aan. We horen ze ook niet klagen over het feit dat zij nog op school zitten en anderen niet. Ze komen juist heel gemotiveerd over."

Perspectief
Hoewel er voor het deel leerlingen dat op zittenblijven staat wat meer druk achter zit, zijn er jaarlijks ook een kleine twintig studenten die zichzelf willen ontwikkelen. Engel: "Het is echt een eigen keuze. Meedoen is niet verplicht. Wat we als school wel aangeven is of er perspectief is om te door te stromen. Het heeft voor leerlingen geen nut om hier nog een week te komen als zij te veel onvoldoendes hebben en de opgebouwde achterstand niet meer kunnen rechttrekken. Daarin zijn we heel eerlijk tegen ze."

De dagen op het Gemini College duren van half tien 's morgens tot kwart over drie 's middags en bestaan uit 45 minuten studeren, gevolgd door een kwartier pauze. In de onderbrekingstijden zijn mobiele telefoons niet toegestaan. Op die manier wordt de nadruk gelegd op de effectieve leertijd, benadrukt biologiedocent Tjeerd Hers. "We merken dat de spanningsboog bij de leerlingen hierdoor een stuk hoger komt te liggen. Wat we vooral ook hopen te bereiken is dat er gewerkt wordt aan een positief zelfbeeld. Investeren in jezelf en gaan ontdekken tot wat je in staat bent. Zo'n succesverhaal nemen de leerlingen namelijk ook weer mee naar het volgende jaar. Dat is voor ons belangrijker dan een heel goed cijfer."

Lees het gehele artikel in de krant van volgende week..

Leendert Kamsteeg

Freelance-redacteur Het Kontakt en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden