• CU-raadslid Jeannette Bregman en wethouder Marco Oosterwijk op begraafplaats Waalhoven. Op de strook achter hen komt de gedenkplaats.
• CU-raadslid Jeannette Bregman en wethouder Marco Oosterwijk op begraafplaats Waalhoven. Op de strook achter hen komt de gedenkplaats. Foto: Floris Bakker

Gedenkplek op Waalhoven voor doodgeboren kinderen

Algemeen 792 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Op de Krimpense begraafplaats Waalhoven komt een speciale gedenkplaats voor kinderen tot 24 weken die tijdens de zwangerschap zijn overleden. 

De wet op de lijkbezorging schrijft een begrafenis of crematie voor vanaf een zwangerschap van 24 weken. "Vóór 24 weken geldt deze verplichting niet", verklaart wethouder Marco Oosterwijk. "Ouders zijn dan vrij om zelf te bepalen waar zij het kindje begraven." Dat is lastig voor ouders, weet ChristenUnie-raadslid Jeannette Bregman, "want waar doe je dat? Begraaf je het kindje in je eigen tuin? Of een andere plek?"

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap heeft veel impact. Volgens Bregman zou het ouders kunnen helpen bij het rouwproces als er een plek is om het kindje te gedenken, zonder daarbij een echte begrafenis of crematie in gang te hoeven zetten. "Onze fractie heeft daarom een voorstel ingediend om zo'n plek op begraafplaats Waalhoven te creëren. Het voorstel kon rekenen op steun van de voltallige raad."

Boomblaadje
Op de strook, vlak naast de kindergraven, komt een stalen gedenkboom te staan waarin ouders een transparant gekleurd boomblaadje kunnen hangen met daarop de naam en geboorte- en sterfdatum van het kindje. Om de boom heen is ruimte om het te begraven. Hoe dit gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Daarvoor gaan we de komende tijd een procedure opstellen", zegt Oosterwijk.

Samen met ambtenaren bezocht hij een begraafplaats in Nijkerk waar al een gedenkplaats is voor premature baby's. "We hebben gezien hoe het is ingericht en wat er allemaal mee samenhangt. En het voorziet daar echt in een behoefte." Bregman verwacht dat die behoefte er ook in Krimpen is. "Het mooie is dat, ook ouders die in het verleden een kindje zijn verloren, een blaadje in de boom kunnen hangen."

De gedenkplaats zal nog dit jaar worden gerealiseerd. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden