Afbeelding
Foto: 123rf.com

Winkels in Lopik mogen open op zondag

Algemeen 531 keer gelezen

LOPIK • Van de gemeenteraad van Lopik mogen winkels in de gemeente voortaan ook op zondag open. Daarmee komt een eind aan een langlopende discussie.

De fractie van de PvdA diende dinsdagavond een voorstel in om de regels te verruimen. En dat voorstel haalde na een stevig debat een nipte meerderheid. Acht van de vijftien raadsleden stemden in. De VVD ging akkoord, net als twee van de vier CDA-raadsleden. PvdA-fractievoorzitter Rik Dekker is er blij mee. "De samenleving verandert en ik vind dat je als burger zelf moet kunnen bepalen of je op zondag gaat winkelen of niet. En ook een ondernemer moet de vrijheid hebben om zijn winkel te openen."  

Toch verwacht hij niet dat er in de praktijk veel gaat veranderen. "Voor de horeca verandert er niets. Daarnaast mogen winkels hier al twaalf keer per jaar open op zondag. Dat werkt prima." Hij verwacht dat met name de Intratuin in Benschop en de PLUS-supermarkt in Lopik vaker gebruik gaan maken van de mogelijkheid om op zondag open te gaan.

Compromis
Ook de VVD is verheugd dat de zondagopenstelling mogelijk is geworden in Lopik. Fractievoorzitter Hugo van Amerongen deed ruim vier (!) jaar geleden al een dergelijk voorstel. "Toen rolde er een compromis uit: twaalf koopzondagen per jaar. Het was dat of niets." Hij is dan ook verheugd dat inwoners en ondernemers nu de vrijheid krijgen hun al of niet vrije zondag naar eigen behoefte in te vullen.

Van Amerongen prijst de zorgvuldigheid waarmee de PvdA het voorstel heeft ingediend. "Het doet recht aan de mogelijke gevoeligheden onder inwoners van Lopik. Zo is er tijdens een kerkdienst geen winkel open. Anderzijds geeft het de ruimte aan ondernemers om te ondernemen."

Al bij de totstandkoming van het collegeakkoord bleek de zondagopenstelling een heikel punt. CDA en VVD spraken onderling af om geen voorstellen te doen op dit punt. Van Amerongen wijst erop dat de liberalen zich daaraan hebben gehouden. "Niettemin ben ik opgelucht dat het eindelijk is geregeld."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Invulling voormalig IHC-terrein: kansen voor woningen, natuur en recreatie Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Inclusieve picknicktafel in Middenweteringpark Krimpen a/d IJssel Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden