• Het bedraden van de bokpalen bij de molen. Foto: Joke Colijn
• Het bedraden van de bokpalen bij de molen. Foto: Joke Colijn

Draden voor rustende zwaluwen

Algemeen 1.387 keer gelezen

HAASTRECHT • Speciaal voor boerenzwaluwen die broeden langs de Vlist zijn de bokpalen bij Boezemmolen No. 6 in Haastrecht donderdag opnieuw bedraad. Netbeheerder Stedin voerde de klus kosteloos uit en sponsorde ook het benodigde materiaal.

Zwaluwen gebruiken de bovengrondse elektriciteitsdraden als rustplaats en als post voor hun territoriumzang. Vliegvlugge jongen wachten er op hun ouders, tot die terugkomen van insectenjacht. De draden dienen tevens als verzamelplaats voor hun vertrek naar het verre zuiden in het najaar. In het verleden stonden er in de Krimpenerwaard veel meer bokpalen met elektriciteitsdraden. Binnen de bebouwde kom zijn de palen al bijna overal verdwenen; in de buitengebieden en buurtschappen van de Krimpenerwaard staan er nog wel veel.

Idee
Volgens de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) is het van belang rustpunten voor de zwaluw in stand te houden of terug te brengen. Voorzitter Max Ossevoort had al langer het idee om op locaties waar zwaluwen broeden, een aantal bokpalen met draden te plaatsen. Hij kwam in gesprek met Dirk Nieuwstraten, lid NVWK en werkzaam bij netbeheerder Stedin.

Zo ontstond het idee voor samenwerking en konden de mannen op zoek naar geschikte plekken voor bokpalen en bedrading. Bij de molen langs de Oost Vlisterdijk stonden vier functieloze palen, in het midden was één paal verdwenen. Een uitgelezen kans om met nieuwe bedrading de zwaluwen een rust- en verzamelplaats terug te geven.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, de eigenaar van de molen, reageerde direct enthousiast over het plan van de NVWK om de vijfde bokpaal terug te plaatsen en de bedrading op te spannen. Daarop kon men aan de slag en de draden spannen. Die zijn overigens niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Als tegenprestatie mag Stedin de palen op het terrein van het Zuid-Hollands Landschap gebruiken voor klimoefeningen. Werknemers van Stedin moeten op regelmatige basis oefenen met klimtuig om in bokpalen te kunnen werken. De niet-aangesloten palen op het molenterrein zijn ideale oefenpalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden