• De huidige brandweerkazerne in Stolwijk.
• De huidige brandweerkazerne in Stolwijk.

Brandweerkazerne Stolwijk verhuist niet

Algemeen 810 keer gelezen

STOLWIJK • De brandweerkazerne wordt herbouwd aan de Bovenkerkseweg in Stolwijk. Daarmee is de beoogde verhuizing naar de Poort van Stolwijk definitief van de baan.

Na jarenlange discussie koos een kleine meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond voor het collegevoorstel: 15-12. Dit tot grote opluchting van bewoners van de Goudseweg, die vreesden voor de verkeersveiligheid als vrijwilligers van de brandweer zich bij een calamiteit vol adrenaline naar de Poort van Stolwijk zouden spoeden. Diverse briefschrijvers en insprekers wezen nadrukkelijk op de gevaren voor hun kinderen op de smalle weg. "Denk aan de mensen", waarschuwde de heer Verdoold voor het debat. "Ik doe een klemmend beroep op tegenstanders om uw standpunt te heroverwegen."

Die boodschap kwam aan bij twijfelende raadsleden van PvdA en Gemeente Belang Schoonhoven. Cees van der Graaf en Pieter Heerens ('Er wonen veertig kinderen aan de Goudseweg') gingen overstag, mede omdat zij de kazerne beter bereikbaar achtten aan de Bovenkerkseweg. CDA en VGBK hadden zich reeds in dergelijke bewoordingen achter het voorstel van burgemeester Roel Cazemier geschaard. Veel was al gezegd tijdens eerdere commissievergaderingen, maar Kees Larooij (CDA) en Pascal van der Hek (VGBK) gingen wederom uitvoerig in op de nadelen van een kazerne in de Poort van Stolwijk. Larooij sprak van een 'onacceptabele aanrijroute' en stelde veiligheid boven vestiging. "De locatie was destijds in de Structuurvisie 2020 van de gemeente Vlist bestemd voor 'gemengde doeleinden'. Een brandweerkazerne was een mogelijkheid. Er is nooit een raadsbesluit over genomen." Ook Willem Schoof (VGBK) kon zich geen bestemming voor de geest halen. "Er kon daar iets gebouwd worden. De brandweerkazerne kwam pas in beeld toen er geen andere plek in Stolwijk geschikt bleek."

Boosheid
Tegenstanders van het collegevoorstel meenden dat de wil om een kazerne – met uitrit via de Provincialeweg – mogelijk te maken, ontbrak. Ton van Dorp (ChristenUnie) kon zijn boosheid nauwelijks verbergen, toen burgemeester Cazemier vertelde dat een ambtenaar met de Provincie had gesproken over een inrit. "Dit is verbijsterend. Bij een dergelijk belangrijk dossier verwacht ik dat de burgemeester in overleg treedt met de Gedeputeerde. Dat kun je niet aan een ambtenaar overlaten."

Bert Bening (D66) en André van der Wende (SGP) hadden over meer informatie over de verkeerssituatie willen beschikken. Ze waren teleurgesteld over het gebrek aan keuzes. Onduidelijkheid zette Van der Wende er toe na een korte schorsing een motie in te dienen voor nader onderzoek. "Indertijd is de verhuizing door Vlist in gang gezet om dorpsontwikkeling mogelijk te maken. We kunnen dat besluit niet zomaar terzijde schuiven."

Zijn motie haalde het niet. Dat was een voorbode voor de hoofdelijke stemming over het collegevoorstel, dat door de gebrekkige apparatuur met hand opsteken werd voltrokken. Een kleine meerderheid was voor, mede doordat twee VVD 'ers ontbraken en Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) zich van stemming onthield en de raadzaal verliet.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden