• Baggerschepen voor anker in de haven van Boskalis in Papendrecht. Archieffoto: Bert Bons
• Baggerschepen voor anker in de haven van Boskalis in Papendrecht. Archieffoto: Bert Bons

Boskalis uit Papendrecht boekt lager resultaat conform verwachting

Algemeen 111 keer gelezen

PAPENDRECHT • Koninklijke Boskalis Westminster uit Papendrecht heeft over het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 75,1 miljoen euro geboekt.

Vorig jaar bedroeg de winst op dit moment in het jaar 147,5 miljoen euro. De omzet is ten opzichte van het eerste halfjaar 2016 met 7 procent afgenomen tot 1,09 miljard euro. Vorig jaar was dit na een half jaar 1,17 miljard euro.

In het segment Dredging & Inland Infra is de omzet evenals de bezetting van de vloot toegenomen. Grote projecten in uitvoering in Brazilië, Indonesië en Oman hebben hieraan bijgedragen. Het resultaat was nagenoeg stabiel, daar waar de marges nog altijd onder druk staan.

Offshore Energy
Bij Offshore Energy liep de omzet en het resultaat terug, mede als gevolg van de slechte marktomstandigheden in de olie- en gassector. Bovendien zijn dit jaar geen grote offshore windparkprojecten in uitvoering, daar waar vorig jaar de aanleg van twee omvangrijke windparken aan de omzet en het resultaat bijdroegen. VBMS heeft met zijn kabellegactiviteiten een goed eerste halfjaar afgesloten en draagt in belangrijke mate bij aan het divisieresultaat.

Bij Towage & Salvage stonden de omzet en resultaten eveneens onder druk, ten dele door de deconsolidatie van de Europese havensleepdiensten, maar ook door een zeer rustig eerste halfjaar bij Salvage. Wereldwijd was het rustig, met een beperkt aantal emergency response opdrachten. Daarenboven waren er geen grote wrakopruimingsprojecten in uitvoering.

Financiële positie
De financiële positie van Boskalis is onverminderd sterk met een solvabiliteit van 62,6 euro en een positieve netto-kaspositie van 235 miljoen euro.

De orderportefeuille, exclusief het aandeel in de orderportefeuille van strategische deelnemingen, is toegenomen en is aan het einde van het eerste halfjaar uitgekomen op 3.246 miljoen euro (in 2016 was dit 2.924 miljoen euro).

Verwachtingen
Peter Berdowski, CEO Boskalis: "De ontwikkelingen over het eerste halfjaar lagen in lijn met de verwachtingen. De resultaten van de traditionele baggeractiviteiten waren bij een hogere vlootbezetting stabiel. Gelet op het werkvolume in de markt en een toename van de orderportefeuille zijn de vooruitzichten gematigd positief. De situatie in de offshore markt heeft conform verwachting geresulteerd in een verdere terugloop van het resultaat. Zoals eerder gemeld, verwachten wij geen spoedig herstel in de offshore. Inmiddels hebben wij onze vloot en organisatie aangepast op deze nieuwe realiteit."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden