• Kinderen bekijken opgegraven restanten van de Hawker Typhoon.
• Kinderen bekijken opgegraven restanten van de Hawker Typhoon. Foto: Geurt Mouthaan

Belangstelling voor brokstukken Hawker Typhoon uit buitenland: aanvragen uit Engeland en Canada

Nieuws 784 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Vanuit Engeland en Canada is belangstelling getoond om de in Alblasserdam opgegraven restanten van de Hawker Typhoon tentoon te stellen. 

Wethouder Margreet de Deugd deelde dat deze week mee. “Er zijn uit deze landen in totaal drie aanvragen gekomen: twee uit Engeland en één uit Canada.”

Dit jaar werden de brokstukken van het in de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuig geborgen. De stukken zijn door Defensie verder onderzocht. Daarbij is ook gekeken welke stukken via bruikleen geschikt zijn voor een expositie.

Verschillende partijen hebben daarvoor al interesse getoond, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Alblasserdam. “Over de aanmelding en toewijzing kunnen we op nu niets zeggen. De
aanmelding loopt nog tot 3 mei. De toewijzing start pas daarna.”

‘Lokale partijen krijgen voorrang’

Wie de restanten mag exposeren, bepaalt Defensie. “Daarbij geldt dat lokale partijen voorrang krijgen. Natuurlijk wordt er geprobeerd om aan zoveel mogelijk wensen te voldoen, lokaal en verder weg. Dat verschillende partijen al belangstelling hebben getoond, is zeker positief.”

Op 28 september 1944 werd een Hawker Typhoon jachtvliegtuig van de Britse Royal Airfoce neergehaald door vijandelijk vuur. Het vliegtuig stortte neer in de polder Kortland in Alblasserdam.

Bij de crash kwam de Belgische flight lieutenant Jean Noël Vandaele om het leven. Zijn lichaam is geborgen en begraven op het ereveld van de Erebegraafplaats op de Oude Torenhof in Alblasserdam.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden