Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Arbeidsmarkt steeds gunstiger voor leerkrachten basisonderwijs

Algemeen 229 keer gelezen

REGIO • In de maand juni van dit jaar is het aantal lopende WW-uitkeringen in de drie arbeidsmarktregio's van Groot Rijnmond (Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond) met 2 procent gedaald. Vooral de landbouw en visserij, de bouwnijverheid en de uitzendbedrijven hebben daar aan bijgedragen.

Leerkrachten basisonderwijs hebben steeds betere kansen op werk. Vergeleken met juni 2016 is het aantal lopende WW-uitkeringen met 11% gedaald. Vergrijzing leidt tot vervangingsvraag en voor deze arbeidsmarktregio's is de verwachting dat het aantal kinderen in de basisschool-leeftijd blijft toenemen. Keerzijde is dat het aantal gediplomeerde leerkrachten basisonderwijs afneemt en dat er dan ook een tekort aan leerkrachten basisonderwijs wordt verwacht.

In juni 2017 bedraagt het aantal lopende WW-uitkeringen in de drie arbeidsmarktregio's van Groot Rijnmond tezamen 38.172. Dit is een daling van 2,0% ten opzichte van mei 2017 (landelijk -3,5%). Sectoren die sterk hebben bijgedragen aan deze daling zijn de landbouw en visserij, de bouwnijverheid en de uitzendbedrijven.

Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, komt eind juni 2017 uit op 4,4% voor de arbeidsmarktregio Rijnmond, 4,1% voor de arbeidsmarktregio Drechtsteden en 3,2% voor de arbeidsmarktregio Gorinchem. Voor geheel Nederland geldt een WW-percentage van 4,2%.

Basisonderwijs
Wie als leerkracht basisonderwijs aan de slag wil, heeft steeds betere kansen op werk. In juni 2017 werden in de arbeidsmarktregio's Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond 239 lopende WW-uitkeringen verstrekt aan mensen die werk zoeken als leerkracht basisonderwijs. Een jaar geleden was aantal nog 270. De daling van 11% in één jaar tijd in deze regio's is minder sterk dan landelijk (-22%).

In de zomermaanden is vaak een (tijdelijke) toename van het aantal WW-uitkeringen zichtbaar. Vergeleken met voorgaande maand is sprake van een stijging van het aantal lopende WW-uitkeringen (+4,8%). Alle leeftijdsklassen profiteerden van de daling van de lopende WW-uitkeringen. 66 procent van de WW-uitkeringen gaat naar 50-plussers.

Gunstige arbeidsmarkt voor werkzoekende leerkrachten basisonderwijs door diverse factoren. De arbeidsmarkt voor het primair onderwijs pakt gunstig uit voor werkzoekenden. Vergrijzing leidt tot vervangingsvraag. In het primair onderwijs is landelijk een kwart van het onderwijzend personeel 55-plusser.

Werkgevers in een vergrijsde sector hebben ervaring met ouder personeel en zijn daardoor eerder geneigd oudere sollicitanten aan te nemen. Halvering van de gediplomeerde uitstroom uit opleidingen tot leerkracht basisonderwijs tussen 2005 en 2015, beperkt het aantal concurrenten op de arbeidsmarkt. Voor de arbeidsmarktregio's Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond komt daar ook nog eens een extra vraag naar leerkrachten basisonderwijs bij door de bevolkingsontwikkeling. Het aantal inwoners in de leeftijd voor de basisschool neemt in deze regio's met 1510 toe in de periode van 2015 tot 2020 en blijft naar verwachting ook daarna oplopen.

Oplopend tekort
Uit onderzoek van CentErdata blijkt dat in de regionaal platform arbeidsmarkt (rpa) regio Rijnmond het tekort aan leerkrachten basisonderwijs gaat oplopen. Deze zogenaamde onvervulde vraag blijft over wanneer de vraag naar leraren wordt afgezet tegen het verwachte aanbod van leraren in een kalenderjaar. De onvervulde vraag loopt vooral vanaf 2018 flink op. In 2020 gaat het al om bijna 500 fte's aan onvervulde vacatures.

In verhouding tot de werkgelegenheid is het personeelstekort in de rpa-regio Rijnmond met ruim 4% in 2020 vergelijkbaar met het landelijk tekort (4,7%). In Rotterdam ligt dit percentage met 7% hoger dan het landelijk gemiddelde. Overigens hebben ook regio's met een krimpende bevolking in 2020 te maken met een onvervulde vraag.

Van overheidswege is daarom een plan van aanpak voor het lerarentekort opgesteld om de situatie het hoofd te bieden. Het doel daarvan is in-, door- en uitstroom van lerarenopleidingen te verhogen en leerkrachten te behouden voor het onderwijs. UWV heeft het beroep leerkracht basisonderwijs met ingang van juli 2017 opgenomen in de lijst kansberoepen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 16 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden