Foto: Gemeente Alblasserdam
Foto: Gemeente Alblasserdam Foto: Gemeente Alblasserdam

'Gemeentehuis Alblasserdam verdient meer waardering'

Algemeen 187 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Architect Gerrit van Es vindt dat het gemeentehuis van Alblasserdam zeer bijzonder is en meer waardering verdient. Op de website van de gemeente Alblasserdam legt hij uit waarom.

Van Es heeft zich als lid van de Erfgoedcommissie verdiept in de historie van het gemeentehuis. Afgelopen maanden heeft hij door rondleidingen veel Alblasserdammers anders laten kijken naar de 'blokkendoos'.

Bijzondere elementen
Gerrit van Es liet tijdens zijn rondleiding zien welke bijzondere elementen architect Berghoef destijds heeft verwerkt in het gebouw.

Vanwege de renovatieplannen vroeg het gemeentebestuur hem om over het gebouw te vertellen. "Ik ben ook architect van de restauratie van het gemeentehuis in Hengelo, eveneens van architect J.F. Berghoef. Raadhuizen in Florence en Siena met hun campaniles, klokkentorens, waren voor Berghoef een inspiratiebron. Zo'n toren staat wel in Hengelo, maar mist in Alblasserdam. Dat past bij de soberheid van Alblasserdam in die tijd. Het gebouw mocht geen rijkdom uitstralen. Maar in al zijn soberheid is het toch een rijk gebouw. Dat is Berghoefs kwaliteit."

Vernieuwing
Van Es wijst op het balkonnetje en de kunst aan de zijde van het Cortgene, de uitkraging van de plint aan de onderzijde van het gebouw, de trappen, naar de grote ramen die aangaven waar het gemeentebestuur zitting had, naar de knik in het dak die verwijst naar de productiehallen van de scheepsbouw. Ook binnen wemelt het van de doordachte constructies en details.

Het gehele verhaal staat op de website van de gemeente Alblasserdam.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden