• Overzichtskaart met de te verkennen woningbouwlocaties. Uiterst rechts(midden): eventuele bouwlocatie Het Hofland.
• Overzichtskaart met de te verkennen woningbouwlocaties. Uiterst rechts(midden): eventuele bouwlocatie Het Hofland. Foto: Gemeente Krimpenerwaard

Verzet tegen bouwplan Schoonhoven-Noord: ‘Dit moet geen betonnen stad worden’

Nieuws 7.745 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Een aantal inwoners van Schoonhoven maakt zich grote zorgen om de nieuwbouwplannen van de gemeente Krimpenerwaard in ‘Het Hofland’. Ze hebben zich verenigd in een actiecomité. “We verzetten ons fel tegen het aanwijzen van dit unieke cultuurhistorische gebied als bouwlocatie”, melden Wilfred Rottier en Mariska Peltenburg namens actiecomité Het Hofland.

Volgens het actiecomité gaat het om 270 woningen aan de noordzijde van Het Hofland, grenzend aan de Botersloot (de Vlist), tegenover vv Schoonhoven. 

Rottier: “Ofwel het gebied tegenover de sportvelden, aan de andere kant van de N210. Dit stuk natuurschoon heeft belangrijke cultuurhistorische en recreatieve waarden en mag niet worden vernietigd. Om dit duidelijk te maken aan wethouder Boere en de politiek zullen we inspreken bij de adviescommissie van dinsdag 2 april.”

‘Uniek stukje Zuid-Holland’
Mariska Peltenburg ter onderbouwing: “Het Hofland ontstond in de 13e eeuw als onderdeel van het kasteel in Schoonhoven. Volgens onderzoek uit 2014, in opdracht van de gemeente Schoonhoven en in samenwerking met de Historische Vereniging Schoonhoven, heeft het gebied een hoge cultuurhistorische waarde. Ook diverse andere organisaties, zoals de provincie Zuid-Holland, noemen het Hofland en omgeving ‘een uniek stukje Zuid-Holland’. Het is niet alleen zeer geliefd bij wandelaars, fietsers en watersporters, maar het is ook een kwetsbaar en belangrijk leefgebied voor diverse beschermde vogel- en diersoorten.”

‘Dit is geen verkenning meer’
Het actiecomité maakt zich volgens de woordvoerders grote zorgen om het vergevorderde stadium waarin de plannen zich blijkbaar bevinden:

“Twee maanden geleden werden we als omwonenden onaangenaam verrast door berichten in de lokale media en een daaropvolgende brief van de projectontwikkelaars en aannemers. Hierin stond dat Het Hofland een kansrijke woningbouwlocatie is om te verkennen. Maar nu schrijft wethouder Ria Boere aan de gemeenteraad dat het om 270 woningen gaat. Dat is geen verkenningsfase meer, maar zijn feitelijk vergevorderde plannen om op Het Hofland een complete nieuwbouwwijk te realiseren.”

Betonnen stad
Inwoners van Schoonhoven hebben volgens het actiecomité bewust gekozen om in de historische vestingstad in een ‘gemoedelijke en groene leefomgeving’ te wonen: “Dus niet in een soort betonnen stad, waar geen groen plekje resteert. Want dat is wat de wethouder creëert als de plannen doorgaan.”

Het actiecomité vindt het vreemd dat inwoners nog niet worden betrokken bij de plannen. Wilfred Rottier en Mariska Peltenburg: “Het college gaat hiermee niet transparant te werk. Ook is de keuze voor deze woningbouwlocatie niet vooraf voorgelegd aan de raad en  ontbreekt onafhankelijk en transparant stedenbouwkundig onderzoek. Het is tenslotte opmerkelijk dat vlak voor de ondertekening van de intentieovereenkomst kavels op Het Hofland van eigenaar zijn gewisseld.”

Alternatieve locaties
Actiecomité Het Hofland zegt betaalbare woningbouw in Schoonhoven ‘uiteraard’ belangrijk te vinden: “Zeker voor jongeren en ouderen. Maar daarvoor zijn genoeg mogelijkheden, waar veel inwoners al langer voor pleiten. Denk aan het omzetten van bestaande dichtgespijkerde, verloederde panden en braakliggende gronden in bijvoorbeeld Schoonhoven-Noord. Hier maakt het college geen haast mee, wat al jaren een doorn in het oog is van veel inwoners.”

Volgens beide woordvoerders staat het actiecomité, met inmiddels ruim 100 sympathisanten, niet alleen: “Ook de Historische Vereniging Schoonhoven heeft de gemeente te kennen gegeven tegen dit plan te zijn. Gezamenlijk willen we het verdwijnen van Het Hofland koste wat kost voorkomen.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden