• Overzichtskaart met de te verkennen woningbouwlocaties.
• Overzichtskaart met de te verkennen woningbouwlocaties. Foto: Gemeente Krimpenerwaard

Gemeente Krimpenerwaard verkent zes nieuwe woningbouwlocaties

Nieuws 11.167 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • B&W van de gemeente Krimpenerwaard gaat de mogelijkheden onderzoeken van zes mogelijke woningbouwlocaties. Deze liggen aan de rand van Schoonhoven (twee mogelijke locaties), Berkenwoude, Haastrecht, Krimpen aan de Lek en Stolwijk (ieder één). 

Wethouder Ria Boere ondertekende hiertoe donderdag intentieovereenkomsten met de projectontwikkelaars. De verkenning duurt ongeveer een jaar.

Locaties die in beeld zijn
De locaties die worden onderzocht liggen aan de noordoostzijde van Berkenwoude (tussen Oosteinde en de Wetering); aan de zuidzijde van Haastrecht (ten zuiden van de wijken Bergvliet en Bos en Water); aan de westkant van Krimpen aan de Lek (tussen de dijk en de Tiendweg); aan de westzijde van Schoonhoven (tussen de N210 en Opweg); ten noorden van Schoonhoven (aan de noordzijde van de N210, tegenover de voetbalvelden) en ten noorden van Stolwijk (aan de westzijde van de Bilwijkerweg).

Bouwen aan de randen
Gemeente en projectontwikkelaars gaan gezamenlijk op zoek naar de mogelijkheden voor woningbouw op deze locaties.

Wethouder Ria Boere: “We hebben meer ruimte nodig om het wonen voor ouderen te verbeteren en jongeren de kans te geven om in de Krimpenerwaard te blijven. Binnen de kernen zijn hiervoor niet genoeg mogelijkheden. Daarom zullen we de komende jaren aan de randen moeten bouwen. Dit met behoud van de groene en ruimtelijke structuur van de Krimpenerwaard.” 

Doorstroming bevorderen
Krimpenerwaard wil woningen betaalbaarder maken volgens de vastgestelde Woonvisie. “We willen vooral meer huizen bouwen die mensen kunnen betalen. Zo bevorderen we de doorstroming en komen er woningen beschikbaar voor bijvoorbeeld ouderen en jongeren. De Woonvisie is voor alle toekomstige woningbouwprojecten het uitgangspunt”, aldus Boere.

Verdere uitwerking
Na de verkenning neemt de gemeenteraad voor elke locatie een besluit. Boere: “Bij een positieve beslissing kunnen de plannen verder worden uitgewerkt.”

Goedkeuring van provincie 
Voor een uitbreiding langs de randen van de kernen is goedkeuring van de provincie Zuid-Holland nodig. Die staat vooralsnog niet te springen om ‘bouwen in het groen’ mogelijk te maken.

Boere hierover: “Aan ons de uitdaging om gezamenlijk een plan van hoge kwaliteit te ontwikkelen, dat de provincie kan goedkeuren. Dit met voorwaarden op het gebied van betaalbare woningen, sociale woningbouw, klimaatadaptatie, woonzorgconcepten en maatschappelijke voorzieningen.”

Verkenningsonderzoek Bergambacht-Oost
In het najaar van 2023 is ook een verkenning gestart naar een woningbouwlocatie ten oosten van Bergambacht. Hiermee worden in totaal zeven mogelijke woningbouwlocaties onderzocht in de gemeente. 

“Op deze manier willen we de komende jaren in alle kernen woningen bouwen”, aldus Boere.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Ronde van Lekkerkerk viert diamanten jubileum: 'In al die jaren iets moois neergezet' Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie oogst- en streekmarkt 'Proef de Krimpenerwaard' bij Streekmuseum Nieuws 18 uur geleden
• Familie Verwoerd.
ESSO-tankstation Lekkerkerk in andere handen: 'Zullen de 'pomppraatjes' gaan missen' Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden