• Het voormalige klooster in Haastrecht.
• Het voormalige klooster in Haastrecht. Foto: Kees van Berkesteijn

Buurt maakt zich zorgen om opvang vluchtelingen in voormalig klooster Haastrecht

Algemeen 4.500 keer gelezen

HAASTRECHT • Het plan om tachtig jonge vluchtelingen op te vangen in het voormalige Passionistenklooster in Haastrecht leidt tot onrust in de buurt.

Een onlangs gehouden bewonersavond, waarop medewerkers van de gemeente en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) tekst en uitleg gaven, vond plaats in een enigszins verhitte sfeer. Een meerderheid van de omwonenden keerde zich tegen het plan. 

Ingrid Wit, die met haar gezin recht tegenover de kerk van het klooster woont, baalt van het voornemen: “Ik ben niet tegen de opvang van vluchtelingen op zich, maar waarom zoveel en op deze locatie? We vinden het een ondoordacht plan en bovendien strijdig met wat de gemeente ons eerder heeft toegezegd.” 

Paters
Tot vorig jaar woonden de paters van het Passionistenklooster in het fraaie monumentale onderkomen aan de Provincialeweg Oost 62 in Haastrecht. Het werden er te weinig om het klooster voort te zetten en de (veelal hoogbejaarde) bewoners zijn inmiddels verhuisd.

Dat leidde tot concrete plannen om op de vrijgekomen locatie een woonzorgcentrum voor hulpbehoevende ouderen te beginnen. Marcia Plomp, die eveneens tegenover het klooster woont: “We trekken al vanaf eind 2021 aan de bel bij de gemeente om te participeren in de herbestemming. We hebben hier veel tijd en energie in gestoken, maar zijn voor ons gevoel nooit serieus genomen. Dat speelt mee. Zeker ook omdat de gemeente altijd heeft ontkend, op vragen van omwonenden, of er ook aan de opvang van vluchtelingen op deze locatie wordt gedacht.”

Volgens Ingrid voelen de omwonenden zich ‘overruled’ door het besluit van de gemeente om vanaf komende zomer tachtig jonge vluchtelingen, in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar, op te vangen in het voormalige klooster: 

“We kregen een brief in de bus waarin het besluit werd meegedeeld en twee dagen later was er een bewonersavond. Het bleek al in kannen en kruiken. De sfeer werd er niet beter op toen we merkten dat er eigenlijk nog niet zoveel is geregeld om een goede opvang mogelijk te maken. De kinderen gaan in principe naar school, maar de overige activiteiten zijn, zo hebben we begrepen, vrijblijvend. De bewoners kunnen vrij in en uit lopen, want ‘het is geen gevangenis’, zo kregen we te horen.”

Gemoedelijk
En daar maken de meeste omwonenden zich zorgen om, vervolgen de twee: “Dit is een fijne buurt om te wonen met een gemoedelijke sfeer. Ons kent ons. Misschien is het de angst voor het onbekende, maar we maken ons echt zorgen dat de nieuwe bewoners van het klooster, zeker bij mooi weer, gaan zwerven door de buurt en voor problemen gaan zorgen. En wat als ze met een grote groep op straat staan? Dat bevordert het veiligheidsgevoel niet, zeker niet voor onze kinderen.”

Het is een lastige doelgroep, vervolgt Ingrid: “Het zijn jongens in de puberleeftijd, die ook nog eens het nodige hebben meegemaakt. En dan ‘dump’ je ze in een uithoek, waar niets te beleven is. Dat is volgens ons vragen om problemen.”

Krachten bundelen
Reden voor de omwonenden om bij de gemeente aandacht te blijven vragen voor hun bedenkingen en de krachten te bundelen.

“Donderdagavond zijn we als buurt bijeengekomen. Er waren bijna zestig omwonenden aanwezig en het overgrote deel daarvan, zo’n veertig bewoners, was faliekant tegen de plannen. Omdat ze dus problemen en overlast in de buurt verwachten, de opvang te groot is om aan te kunnen en ook zorgen hebben over wat dit betekent met betrekking tot de eerdere plannen, een woon-/zorgcentrum voor ouderen. We hopen dat de gemeente onze bezwaren serieus neemt en zullen als omwonenden tijdens de eerstkomende informatiebijeenkomst -woensdag 5 april in Het Witte Hof te Haastrecht- vertegenwoordigd zijn.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Ronde van Lekkerkerk viert diamanten jubileum: 'In al die jaren iets moois neergezet' Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe editie oogst- en streekmarkt 'Proef de Krimpenerwaard' bij Streekmuseum Nieuws 22 uur geleden
• Familie Verwoerd.
ESSO-tankstation Lekkerkerk in andere handen: 'Zullen de 'pomppraatjes' gaan missen' Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden