• Het Klooster in Haastrecht.
• Het Klooster in Haastrecht. Foto: Kees van Berkesteijn

Krimpenerwaard: tijdelijke opvang 80 gevluchte kinderen in Het Klooster Haastrecht

Algemeen 1.862 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeente Krimpenerwaard faciliteert de opvang van een groep van tachtig kinderen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. Zij worden voor een periode van drie jaar opgevangen in Het Klooster aan de Provincialeweg Oost 62 in Haastrecht. 

Burgemeester Bouvy-Koene: “Vluchtelingen in Nederland  kunnen op dit moment niet allemaal worden opgevangen. Dat zorgt voor soms schrijnende situaties. De landelijke overheid staat voor een grote opgave. In onze regio zijn afspraken gemaakt over hoe we willen omgaan met de opgave vanuit het Rijk. Wij nemen hiermee als gemeente onze verantwoordelijkheid.” 

Het gaat om een groep van tachtig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Zij zijn zonder ouders gevlucht en er is op dit moment geen plek voor hen in de azc’s. De kinderen zijn 14 tot 17,5 jaar oud. Zij komen voornamelijk uit Syrië. Er zijn ook enkele kinderen uit Afghanistan, Jemen, Eritrea en Somalië. Zij zijn gevlucht uit oorlogsgebied of uit een land waar onderdrukking plaatsvindt. 

Het gebouw is volgens de gemeente geschikt, omdat er al mensen woonden. Daarom zijn er weinig aanpassingen nodig. De uitvoering van de toekomstige plannen voor Het Klooster gaan tijdens de opvangperiode door. 

Planning
Het Klooster wordt eerst geschikt gemaakt voor de opvang van de kinderen. Die werkzaamheden starten naar verwachting begin april. Aan het eind van de zomer kunnen de kinderen er terecht.

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) organiseert de opvang. Zij zorgen voor de begeleiding en invulling van de dagprogramma’s. Ook stimuleert het COA dat de kinderen worden betrokken bij activiteiten in de buurt. Op de locatie is straks dag en nacht beveiliging aanwezig. De gemeente zorgt voor onderwijs voor de kinderen. 

Bewonersbijeenkomsten
Direct omwonenden van Het Klooster hebben op dinsdagavond 21 maart een uitnodiging ontvangen voor een eerste, besloten bewonersbijeenkomst.

Er komt op korte termijn een tweede bewonersbijeenkomst voor alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard en Hekendorp. 

Voor meer informatie: www.krimpenerwaard.nl/opvang-klooster

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie