Dave Steenis (Scheidsrechter)
Dave Steenis (Scheidsrechter) Foto: Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie

Scheidsrechter Dave Steenis wil stappen maken

Sport 1.758 keer gelezen

GELDERMALSEN • De jonge scheidsrechter Dave Steenis is meteen in het diepe gegooid nadat hij begin dit jaar de Scheidsrechter Opleiding 3 (SO3) bij de KNVB met goed gevolg heeft afgerond. 

Naast de Lingederby tussen Beesd en Rhelico was hij ook scheidsrechter bij de wedstrijd tussen SVS’65 en Peursum.
Hij is op zijn 16e de jongste scheidsrechter in de regio.

Betaald voetbalclubs

Dave timmert al een tijdje aan de weg als arbiter. Al vanaf zijn 8e jaar fluit hij wedstrijden van de hele jonge jeugd eerst bij GVV en even later ook bij Focus’07. Zijn carrière begon pas echt toen hij de jeugd van een aantal betaald voetbalverenigingen mocht fluiten. Steenis: “Drie jaar geleden ben ik begonnen met het fluiten op halve velden van oefenwedstrijdjes onder 11 bij betaald voetbalclubs.
Daar ben ik ingerold en doorgegroeid naar het fluiten op een het groot veld van de jeugd van 17 tot en met 21 jaar bij onder andere Ajax, De Graafschap, Feyenoord en PSV. Nu fluit ik jongens die hoogst waarschijnlijk in de aankomende jaren in het eerste staan.”

De Geldermalsenaar had ondertussen de cursus verenigings scheidsrechter gehaald en is uiteindelijk gestopt met voetballen.” Toen ik de scheidsrechterscursus bij de KNVB ging doen was het niet meer te combineren met het voetballen bij GVV en ben ik me compleet gaan focussen op het fluiten. “

Nu hij de SO3 heeft gehaald wil hij meer. “Ik ben begonnen met fluiten in het jeugdvoetbal. Nu mag ik de reserveklasse en de standaard vierde klasse doen. Ik hoop door goede rapporten en begeleiding stappen omhoog te maken.
Door de vervolgcursussen SO2 en SO1 te doen wordt het makkelijker om deze stappen te maken.”

Ontwikkelen

Zijn droom is om ooit om in het betaald voetbal te fluiten. “Het zou mooi zijn dat die droom ooit uitkomt, maar er is nog een lange weg te gaan. Nu wil ik lekker wedstrijdjes fluiten en mezelf ontwikkelen. Ik ga ontdekken hoe hoog mijn lat ligt.“

Van het huidige scheidsrechtercorps in het betaald voetbal vindt hij Danny Makkelie de beste. “Hij doet het op dit moment fantastisch. Hij neemt altijd de goede beslissingen en blijft altijd rustig, ook in topwedstrijden. Zijn manier van fluiten is mooi en duidelijk.” Maar de gestopte Björn Kuipers vond ik nog beter. Hoe hij verbinding had in het veld en de wedstrijd tot een goed einde bracht vond ik heel inspirerend.”

Steenis volgt nu een opleiding op het MBO sport college in Utrecht en is opgegroeid in een echte sportfamilie. Zijn twee zussen rijden paard en zijn vader Evert was jarenlang het boegbeeld en aanvoerder van het eerste elftal van GVV.
Hij fungeert nu als chauffeur van zijn zoon en is elke wedstrijd van de partij.

Drive

De liefde voor het voetbal is hem met de paplepel ingegoten. Daarom vindt Dave als voetballiefhebber het mooi om bij de verschillende voetbalclubs te komen. “Ik kom niet het veld op met als instelling ik ben hier de baas.
Mijn drive is om er een er een leuke wedstrijd van te maken en daarvoor is een scheidsrechter nodig die het in goede banen leidt.”

Vooraf aan de derby tussen Beesd en Rhelico had Dave een gezonde spanning. “Ik vond dat een hele mooie wedstrijd op te blazen. Het was lekker druk langs de lijn. Ik kom zelf uit Geldermalsen en weet wat er bij die clubs speelt. Je merkte dat er druk op zat. Daarom is belangrijk dat men weer waar de grens ligt. Je weet dat spelers je uit gaan proberen, wanneer er zo’n jong broekie op het veld komt. Dan is het belangrijk dat je de grens bepaalt en volgens het boekje fluit.”

Pieter-Jan van Oort

Freelance-voetbalverslaggever regio West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden