• Henry Mentink met de kruiwagen waarmee hij naar Parijs gaat lopen.
• Henry Mentink met de kruiwagen waarmee hij naar Parijs gaat lopen. Foto: Anne Ruth den Hertog

Henry Mentink loopt met kruiwagen vol aarde naar Parijs

Nieuws 953 keer gelezen

VARIK • Volgende week maandag begint Henry Mentink uit Varik aan zijn tocht naar het Unesco hoofdkantoor in Parijs. Met deze wandeling vraagt hij voor de tweede keer, aandacht voor de aarde. Mentink: “De hele wereld moet op de UNESCO werelderfgoedlijst.”

“De handel in grond en grondstoffen maakt dat geldbelangen voor gaan op een gezonde aarde”, stelt Mentink. “Daarom is het nodig dat de aarde op de werelderfgoedlijst komt. Daarnaast moeten we de huidige economie omvormen. Want nu trekt de economie de bodem leeg. Dat kan anders.”

Vertrek vanaf de pont

Op 22 april, de Dag van de Aarde, vertrekt Henry Mentink vanaf de pont tegenover ‘Het Veerhuis’ in Varik. Hij wordt uitgezwaaid door de kinderen van de basisschool in Varik. Daar gaf Mentink een presentatie over zijn tocht. “Als de kinderen mij nu op straat tegen komen, noemen ze mij ‘kruiwagenmeneer’ ”, zegt Mentink glimlachend. 

Een kruiwagen vol dromen

Mentink neemt naast aarde ook dromen in zijn kruiwagen mee. Iedereen kan tot vrijdag 31 mei een ‘droom voor de aarde’ insturen. Deze worden bij elkaar in één boek verzameld en dit boek wordt aan de bibliothecaris van UNESCO overhandigd op 5 juni. Tot nu toe zijn er tweehonderd dromen binnen gekomen. Ook prinses Irene (Irene van Lippe-Biesterfeld) heeft een droom ingestuurd. “Mijn droom is dat wij mensen de symfonie van het leven weer leren horen, en onze harten er weer voor leren openstellen, omdat het leven zelf ons raakt.”

Samen lopen

Onderweg lopen meerdere mensen met hem mee en bezoekt hij verschillende plekken om uitleg te geven over zijn tocht. Zo stopt hij onder andere bij ‘Plaats De Kleine Aarde’ in Boxtel, meerdere biologische winkels en boerenbedrijven en de Europese Unie. In Noyon, Frankrijk, lopen scholieren met Mentink mee.

“We hebben zoveel verdiend aan de aarde, het is tijd om wat aan de aarde terug te geven. Ik hoop met mijn krui-tocht mensen te raken en ze tot nadenken aan te sporen. Zodat ze misschien wel andere beslissingen nemen.”

Grond teruggeven

Mentink roept met zijn actie mensen op om aarde terug te geven. Het Veerhuis in Varik en de grond waar het op staat zijn afbetaald dankzij crowdfunding op initiatief van Mentink. Daarna is het aan de Stichting Grond van Bestaan geschonken. Zij betrekken bewoners, gebruikers, ondernemers, buurtgenoten en lokale overheden bij het eigenaarschap en zeggenschap over land. Daardoor is het land van niemand en tegelijk van iedereen.

Meer informatie is te vinden op de website van de krui-tocht.

Anne Ruth den Hertog

• De kaart die de kinderen bij het uitzwaaien van Henry Mentink krijgen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden