Afbeelding
Foto: aangeleverd

West Betuwe scoort lager dan Nederland in acceptatie vluchtelingenopvang

Nieuws 991 keer gelezen

WEST BETUWE • De gemeente West Betuwe is bezig met het ontwikkelen van een ‘Nieuwkomers aanpak’, bedoeld voor de huisvesting van statushouders en crisis noodopvang. 

West Betuwe streeft naar een kleinschalige opvang en een verdeling over de verschillende kernen. Ook wordt er gekeken naar hoe het draagvlak onder inwoners vergroot kan worden.

West Betuwe lager dan Nederlandse gemiddelde

Onderzoeksbureau Citisens heeft in opdracht van de gemeente gekeken naar de verwachte acceptatie. De gemiddelde acceptatiescore van Nederland is 3,15. De score van West Betuwe is 1,99. De scores van de verschillende kernen in West Betuwe zijn vergeleken. Beesd heeft de laagste gemiddelde score met 1,34. Dit betekent dat er verwacht wordt dat de inwoners van Beesd het meest negatief staan tegenover de opvang van vluchtelingen. Gellicum scoorde het hoogste met 3,23.

Het model

Er is een model gebruikt om de verwachte acceptatie in kaart te brengen. Het voordeel is dat er niet daadwerkelijk naar de mening van inwoners gevraagd hoeft te worden. Het nadeel is dat de lokale context niet in het onderzoek wordt meegenomen. Ook is de data van het model betrouwbaarder als er op grote schaal gekeken wordt naar de data. Daarom heeft Citisens ervoor gekozen om niet verder in te zoomen dan het kernniveau.

Voor het model zijn er vijftien variabelen in het model. Met behulp van deze variabelen wordt de score berekend. De vijf variabelen die een positieve invloed hebben op de acceptatiescore zijn: HBO of hoger afgerond, leidinggevende, onderdeel van een etnische minderheid, een of beide ouders geboren in het buitenland, jonger dan 25. De negen variabelen die een negatieve invloed hebben op de acceptatie score zijn: werkzaam, vast contract, lage mate van stedelijkheid, met pensioen, werkloos, maximaal (praktisch niveau) middelbare school afgerond, elementaire beroepen, ouder dan 60, laag inkomen.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden