Afbeelding
Foto: 123RF.com

Wat doet een wooncoach? ‘Wij duwen niemand een bepaalde kant op’

Nieuws 888 keer gelezen

WEST BETUWE • In de woonzorgvisie van de gemeente wordt gekeken naar de optie om verhuiscoaches in te gaan zetten om de doorstroom van ouderen te verhogen.   Het is de bedoeling dat door de inzet van de verhuiscoaches, ook wel wooncoaches genoemd, meer ouderen zullen verhuizen.

In Amersfoort worden sinds 2021 wooncoaches ingezet. Janina Hontscharenko is betrokken geweest als wooncoach in Amersfoort.

Hoe een wooncoach te werk gaat, ligt onder andere aan het huis. Is het sociale huur, particuliere huur of een koophuis? Hontscharenko: “Wat er bij beide processen hetzelfde uitziet, is dat bewoners de eerste stap zetten. Zij melden zich aan bij een wooncoach en dan komen wij naar hun toe. Wij duwen niemand een bepaalde kant op.” Daarnaast is er in elk proces persoonlijke begeleiding. “Bewoners worden verbonden aan een wooncoach, waardoor het echt persoonlijk is.”

Het proces

Bewoners melden zich aan bij een wooncoach, daarna neemt de wooncoach telefonisch contact op. Na het eerste telefonische gesprek komt er een wooncoach langs en worden de woonvragen besproken. Soms zijn er meerder gesprekken nodig om de wensen van de bewoners realistisch te maken. 

Na de gesprekken kijken de wooncoaches naar huurwoningen en helpen na het vinden van een geschikt huis met formulieren invullen, subsidies aanvragen en overzicht creëren. Hontscharenko: “Wat wij precies doen hangt af van de bewoner. Wij helpen daar waar de bewoner hulp nodig heeft.”

Koophuizen

Hontscharenko: “Het komt weinig voor dat bewoners van een koophuis zich melden bij een wooncoach. Zij zijn minder makkelijk te bereiken, omdat zij niet bij een woningcorporatie zijn aangesloten. Daarnaast is het niet altijd voordelig om van een koophuis naar een huurhuis te verhuizen.”

“Het proces voor koopwoningen is in principe hetzelfde als voor huurwoningen, maar de vragen zijn vaak heel anders. Mensen willen vaak meer weten over hun vermogensposities, over beschikbare woonvormen en over nieuwbouw die beschikbaar komt in het gebied. Wij hebben een betrouwbaar netwerk van makelaars dat deze mensen kan helpen.”

Wooncoaches in West Betuwe

Hoe het gebruik van wooncoaches er in West Betuwe uit gaat zien is nog niet bekend. “De invulling van de rol als wooncoach ligt aan de wensen van de gemeente.” 

Deze week wordt er, tijdens de raadsvergadering, besloten of de woonzorgvisie goed genoeg is voor de raad. Als de woonzorgvisie is goedgekeurd zal er een uitvoeringsplan gemaakt worden. Dit uitvoeringsplan zal West Betuwe in het vierde kwartaal bekend maken. In het uitvoeringsplan zal ook meer duidelijkheid komen over de invulling van de gehele woonzorgvisie en zal er duidelijk worden of de gemeente hierbij wooncoaches gaat aanstellen. 

Wooncoach: “Bewoners zetten de eerste stap. Zij melden zich aan bij een wooncoach en dan komen wij naar hun toe voor een vrijblijvend gesprek.”

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden