• De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
• De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Foto: nl.123rf.com

Tentoonstelling: Rembrandt en Van Gogh ontmoeten Jezus

Nieuws 454 keer gelezen

HEESSELT • In de kerk van Heesselt wordt op 23 en 24 maart een tentoonstelling en lezing gehouden over Rembrandt en van Gogh. Deze lezing toont een minder bekende kant van twee van de grootste kunstenaars aller tijden. Hoe heeft de kerk hen mogelijk geïnspireerd?

De Heesseltse tentoonstelling is een speciale uitwerking van de succesvolle tentoonstelling ‘Vincent meets Rembrandt’ die vorig jaar zomer te zien was in de Noorderkerk in Amsterdam.  

Relatie met de kerk
Vanwege het 400 jaar bestaan van de Noorderkerk, werd een speciale tentoonstelling georganiseerd over de relatie van de twee kunstenaars, Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh, met de kerk.

Rembrandt kwam namelijk acht jaar na de opening van de kerk in Amsterdam wonen. De bijzondere Griekse kruis architectuur trok ongetwijfeld de aandacht van de jonge kunstenaar. 

Preek over de zaaier
Meer dan 250 jaar later ging Van Gogh als jonge student regelmatig naar de ‘vroege dienst’ om 7 uur ‘s ochtends in de Noorderkerk. Daar raakte hij geïnspireerd door een preek over de zaaier, die later weer aanleiding zou zijn voor tientallen van zijn kunstwerken over dit onderwerp.  

Het Historisch cultureel centrum kerk Heesselt, heeft met deze tentoonstelling een prachtige bewerking hiervan. Het onderzoekt hoe beide kunstenaars beïnvloed werden door ‘de kunstenaar groter dan alle kunstenaars’, zoals Vincent Jezus beschreef.

Tentoonstelling Rembrandt en Van Gogh ontmoeten Jezus
De tentoonstelling is geschreven en samengesteld door Jeff Fountain, directeur van het Schuman Centrum voor Europese Studies in Amsterdam.

Hij geeft een lezing op zondagmiddag 24 maart om 15.00 uur in Kerk Heesselt over het onderwerp ‘De Grootste Kunstenaar’. 

De tentoonstelling is te bekijken op zaterdag 23 en zondag 24 maart tussen 10:00 en 17:30 uur in de kerk in Heesselt, Kerklaan 6 Heesselt. Entree is gratis. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden