• Een vuilniswagen van de Avri.
• Een vuilniswagen van de Avri. Foto: Aangeleverd

Avri wordt inkoper van alle grondstoffen

Nieuws 2.461 keer gelezen

regio • De Avri is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een strategisch koersplan. Zij moeten namelijk veranderen van gewoon ‘een vuilophaler’ naar een ‘inzamelaar van grondstoffen’. Dat hoort bij de moderne tijd en de AVRI moet zich als ‘bedrijf’ daarop instellen.

“Wij zijn niet meer het afvoerputje van de samenleving”, stelde Walter Brouwer, directeur van de Avri. Onze toekomst is dat wij een circulaire ketenpartner zullen zijn. Daarmee bedoelde hij dat Avri een belangrijke spin in het web is als het gaat om een maatschappij waarin geen restafval meer is en nagenoeg alles recyclebaar is.

Op maandag 4 december kwam een aantal gemeenteraadsleden van West Betuwe naar het Dorpshuis in Deil voor een presentatie over de voortgang van de ontwikkeling van het koersplan. De gemeenteraad is nauw betrokken bij de Avri, samen met zeven andere gemeenteraden uit de regio. Avri is immers een Gemeenschappelijke Regeling van gemeenten in de hele regio. Vanuit alle gemeenteraden zitten er vertegenwoordigers in de werkgroep die zich met het koersplan van de Avri bezig houdt.

Uiteindelijk moet ons land in 2050 klimaatneutraal zijn. Er moet zo snel mogelijk gezorgd worden dat er geen restafval meer verbrand hoeft te worden. Al in 2030 wordt er een halvering beoogd van het gebruik van grondstoffen. Dat betekent dat er veel meer hergebruikt zal moeten worden. Wat vroeger afval was, is tegenwoordig grondstof. En Avri bereidt zich voor op de rol van de grote inkoper of inzamelaar van al die grondstoffen. Daarvoor wordt hard gewerkt aan een actieplan en begin volgend jaar worden alle gemeenten verder hierover geïnformeerd.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app