• Bestuur van de Jaarmarkt Heukelum.
• Bestuur van de Jaarmarkt Heukelum. Foto: Aangeleverd

Uitkijken naar de vijftigste editie van de Heukelumse Jaarmarkt op 17 juni

Nieuws 3.027 keer gelezen

HEUKELUM • Het zevenkoppige bestuur leeft eigenlijk het hele jaar door naar de Jaarmarkt toe. In april worden steeds meer praktische zaken opgepakt. Uiteindelijk werken ruim 125 vrijwilligers uit Heukelum mee aan de jaarlijkse markt, waarmee het evenement letterlijk door het hele stadje gedragen wordt.

De editie van 2023 is een bijzondere, het is namelijk de vijftigste editie. De Jaarmarkt werd in 1972 voor het eerst gehouden, toen nog georganiseerd door de wandelsportvereniging. Twee keer ging de markt niet door vanwege de coronapandemie.

Jubileumkrant

Om stil te staan bij een halve eeuw jaarmarkt komt er een speciale jubileumkrant, met daarin gebundeld de mooiste verhalen van vijftig edities. Er wordt stilgestaan bij de vrijwilligers en markante figuren die de Jaarmarkt in de loop van de tijd gekleurd hebben.

Patricia de Ruiter is de voorzitter van het bestuur en Patricia Versluis is marktmeester. “De kracht van de Jaarmarkt is dat er in vijftig jaar geen grote veranderingen zijn geweest. Ze zijn er wel, maar we voeren ze in een rustig tempo door, het gaat vaak om kleine aanpassingen. Hierdoor blijft de organisatie staan als een huis en weten de mensen wat ze kunnen verwachten, wat ook precies de behoefte is. Wij zijn er het hele jaar mee bezig en voeren ook lastige taken uit, zoals de vergunningsverlening.”

‘Stoep vegen en zitjes maken’

“Extra leuk is het om te zien dat mede-inwoners zelf aan de slag gaan zodra de datum nadert.” In de praktijk betekent dat dat mensen in Heukelum hun stoep gaan vegen, ruimte maken voor de marktkramen, zitjes inrichten voor de huizen, de ramen gaan lappen en hun diensten aanbieden via de app. Zelfs de muziektent is opnieuw geverfd, op tijd voor de Jaarmarkt. 

De eerste editie in 1972 had zestien kraampjes, dat groeide vrij snel uit tot honderdtachtig kramen en nu zijn het er tweehonderdvijfentwintig. Voor de Marktmeester een hele klus om de standhouders te verdelen en voor een mooi aanbod te zorgen. “Inwoners staan ook zelf op de markt en daarnaast zorgen we dat er voor ieder wat wils is en van niet teveel van hetzelfde” 

‘Extra uitpakken’

Het is ook traditie om bij jubileumedities wat extra uit te pakken. Naast de jubileumkrant zijn dat extra attracties voor kinderen en een indrukwekkend muziekplein. Achter de kerk komt een podiumwagen waarop doorlopend een dj muziek draait maar ook liveoptredens zijn van regionaal talent. “Er komt bij een klimtoren en een quadbaan. De kleedjesmarkt komt net als vroeger naast de bakker. Veranderen is spannend en we houden graag tradities in stand of versterken ze.”

Feest van herkenning 

De Jaarmarkt is voor Heukelum en de bezoekers uit de regio een feest van herkenning. Patricia de Ruiter raakte vijftien jaar geleden betrokken bij de organisatie omdat haar man marktmeester was. “Onze tuin is het coördinatiecentrum op de dag voor de markt. Een groep oud-leden en vrijwilligers, waaronder mijn man en zoon, helpen die dag met de opbouw. Dat is altijd een hele gezellige dag. Het is hard werken maar de voldoening is groot.” Voor de huidige marktmeester Patricia Versluis, die tien jaar geleden betrokken raakte is het belangrijk om op deze manier iets voor Heukelum te kunnen doen. “Het is allemaal heel professioneel, maar we hebben een heel leuk team. Op de dag zelf is het lastig om echt te genieten, het zijn de handgeschreven briefjes die na de markt weer krijgt waar ik nog van kan nagenieten.”

Informatie

Op zaterdag 17 juni begint de Jaarmarkt om 09.00 uur en rond 17.00 uur is het afgelopen. Het is één van de grootste Jaarmarkten in de regio met ieder jaar ruim zesduizend bezoekers. 

Kijk voor de laatste informatie op: 

www.jaarmarktheukelum.nl

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app