• Gerdina's Hof nummer 15 in Geldermalsen.
• Gerdina's Hof nummer 15 in Geldermalsen. Foto: Google Maps

Onrust over vluchtelingenopvang in voormalig pand van Siloah in Geldermalsen

Algemeen 2.953 keer gelezen

GELDERMALSEN • Met de komst van een vluchtelingenopvang aan de Gerdina’s Hof in Geldermalsen is in de nabijheid van de voorgenomen locatie onder buurtbewoners onrust ontstaan. Vorige week werd een informatiebijeenkomst gehouden en een brief verspreid waarin de gemeente de plannen uitlegde.

Pand voor minimaal vijf jaar gehuurd

Het voormalige pand van Siloah is minimaal voor vijf jaar door de gemeente gehuurd. Omdat het een woonlocatie voor gehandicapten betrof kan de bestemming in stand worden gehouden. Gekozen is om het gebouw in te richten voor de opvang van vluchtelingen. In de bewonersbrief werden nog geen aantallen genoemd maar er zou sprake zijn van een kleinschalige opvang voor Oekraïners en statushouders. 

Bewonersbijeenkomst

Voor zestig tot zeventig bewoners en ondernemers van het industrieterrein rondom de Gerdina’s Hof was dit reden om de informatiebijeenkomst op vrijdag te bezoeken. Vooraf ontstond onrust omdat de brief laat leek te zijn bezorgd en werd op sociale media gesproken over een ‘nieuw AZC’, iets dat gevoelig ligt na de AZC-rellen in 2015. Tijdens de bijeenkomst waren de aanwezigen niet te spreken over de gekozen vorm van informeren door de gemeente. De bedoeling was dat mensen bij informatietafels terecht konden maar zij gaven aan liever als groep op de hoogte te worden gebracht. 

Zorg om aantallen en omgeving

Zorgen van omwonenden en ondernemers lijken vooral gericht op de aantallen: de gemeente geeft aan tussen de vijftig en negentig. De groep die komt: volgens de gemeente een mix tussen Oekraïners en statushouders, die in afwachting zijn van een woning. Ook zijn er zorgen om de verkeerssituatie op het industrieterrein, er is veel vrachtverkeer en er zijn sluiproutes op het terrein die een gevoel van onveiligheid kunnen versterken. De gemeente heeft sinds 1 april de sleutels van de locatie en heeft beloofd snel een nieuwe bijeenkomst te plannen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws 24 feb, 18:21
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app