• De entree van Enspijk.
• De entree van Enspijk. Foto: Aangeleverd

Hoe Enspijk met de buurtpreventie Whatsappgroep een inbraak voorkwam

Algemeen 1.326 keer gelezen

enspijk • Het is een doordeweeks dag, enkele weken terug. Hans* en zijn vrouw hebben een middagje op hun kleinkind gepast. Op verzoek van hun dochter zijn ze ook blijven eten.

Ze hebben net het toetje op wanneer er een melding binnenkomt op de telefoon van Hans. Het is het camerasysteem dat een tweetal bezoekers registreert op de oprit van hun huis in Enspijk.

‘Enspijk Veilig’

De twee bezoekers dragen een mondkapje en hebben hun capuchons over hun hoofd getrokken, zonder aarzelen lopen ze via de zijkant van het huis naar achteren. Daarmee zijn ze buiten bereik van de camera’s en even weet Hans niet wat hij moet doen. Het is ongeveer een halfuur terugrijden naar huis. Het is net na 19.00 uur wanneer Hans denkt aan ‘Enspijk Veilig’, de buurtpreventie WhatsAppgroep.

Binnen een minuut reactie

Hij belt 112 en maakt een kort berichtje voor zijn dorpsgenoten: “Goedendag, alarm…” Binnen een minuut reageren de eerste mensen: “Ik ga kijken maar niet alleen”, “we rijden wel even langs’ of “bel 112”. De dorpsgenoten die besluiten te gaan kijken worden door de andere appgebruikers geadviseerd om op te passen, foto’s te maken en afstand te houden. Een oplettende buurtbewoner geeft een signalement en een kenteken door, die mogelijk bij de twee onuitgenodigde gasten hoort. Hans en zijn vrouw staan op de A2 in de file wanneer een van de mensen uit hun straat belt. “Doe maar rustig aan, ze zijn weg. Bij het achterraam zijn braaksporen, maar ze zijn niet binnen geweest”, stelt hij zijn buren gerust.  Wanneer ze in Enspijk arriveren is de politie er ook, de verdachten zijn gevlogen.

‘Vaak stil op de app’

“Enspijk Veilig” bestaat al sinds 2012, de televisieploegen kwamen toentertijd poolshoogte nemen van deze nieuwe ontwikkeling. “Het is eigenlijk vaak heel stil op deze app, we hanteren een goede discipline. Voor andere zaken is weer een andere buurtapp, daar delen we lief en leed”, vertelt Marcel* als beheerder van de buurtpreventieapp. Bezoekers van Enspijk worden bij binnenkomst gewaarschuwd voor de WhastAppgroep. Het dorp aan de Linge maar ook dichtbij de A2 is voor inbrekers interessant, het ligt landelijk met de snelweg als ontspanningsroute voorhanden. De groep telt inmiddels 111 dorpsgenoten. “We missen er nog wel wat, maar dergelijke groepen schrikken ook nog af vanwege de onzinberichten. Bij ons is dat zelden, maar iedereen heeft zo zijn eigen beleving bij wat ‘verdacht’ is, dat levert nog weleens wat gedoe op”, zegt Marcel. Ze hebben aan de groep een aparte instructie toegevoegd en een waarschuwing om altijd de politie te bellen bij serieuze meldingen. 

Dienst bewezen

Voor Hans heeft de groepsapp zich inmiddels meer dan bewezen. Ook iemand in het dorp zei na afloop van het incident: “Ik ga nu met een heel ander gevoel op vakantie.” Betrokkenen, ook de politie stonden versteld van de snelheid van handelen. “Soms is het ook toeval dat net enkele mensen hun telefoon in handen hebben, het tijdstip misschien. Maar de saamhorigheid die hieruit blijkt is heel mooi om te zien”, zegt Hans die nu nog alleen de schade moet laten herstellen. De verdachten zijn vooralsnog niet aangehouden.

* Hans en Marcel zijn gefingeerde namen, de echte namen zijn bij de redactie bekend.

Wijkagent Maaike over de actie in Enspijk

“Goed om te zien hoe een buurt WhatsAppgroep de politie kan helpen bij het signaleren van verdachte situaties. Zij zijn echt de ogen en oren van de wijk. Ook in deze situatie had de appgroep zeker een meerwaarde. Het blijft belangrijk om ook altijd gelijk de politie te bellen als je een ‘niet pluis’ gevoel hebt bij bepaalde personen of voertuigen in de wijk. Buurtbewoners kennen hun wijk het beste en weten wat afwijkend gedrag is. Bij verdachte situaties adviseren wij om 112 te bellen.”

Gemeente West Betuwe over WhatsApp-groepen

Het gebruik van een WhatsApp-groep richt zich op het signaleren van verdachte situaties, het mobiliseren van buurtbewoners en om de verdachte te laten weten dat de buurt meekijkt. De verdachte situaties waarvoor WhatsApp gebruikt wordt zijn 112-waardige situaties, denk hierbij aan woninginbraken, pogingen daartoe en bijvoorbeeld pogingen tot woningovervallen en babbeltrucs.Voor meer informatie kunt u mailen naar Team Openbare Orde en Veiligheid via veiligheid@westbetuwe.nl of bellen naar het algemene telefoonnummer 0345- 72 88 00

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden