• De deelnemers aan het CPO-project op de locatie.
• De deelnemers aan het CPO-project op de locatie. Foto: Aangeleverd

CPO-project in Buurmalsen: ‘Collectief maar niet klef’

Algemeen 1.811 keer gelezen

buurmalsen • Begin 2021 werd door de gemeente een wedstrijd uitgeschreven om in Buurmalsen- op de plek waar nu nog het schoolgebouw staat - woningbouw te realiseren. Het winnende initiatief bleek afkomstig van Duurzaam West Betuwe en sinds augustus wordt hard gewerkt de in de prijzen gevallen schetsen om te zetten naar daadwerkelijke woningen.

Het initiatief is een zogenoemd CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Oftewel ontwikkelen en bouwen zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar of specifieke eisen van de gemeente. Het is nu niet Duurzaam West Betuwe die als coöperatie aan de slag is gegaan maar direct een aantal toekomstige bewoners, afkomstig uit onder andere Buurmalsen en Geldermalsen. Het enthousiasme onder hen is groot. Duurzaam West Betuwe heeft het initiatief aan de toekomstige bewoners overgedragen.

Duurzaamheid als drijfveer

Het idee achter het project van samenwerken en de duurzame gedachte om de ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden is een grote drijfveer. Het is de bedoeling dat aan de Groeneweg elf of twaalf woningen verrijzen, geschikt voor eenpersoons of tweepersoons huishoudens; een aantal kleinere starterswoningen en wat meer grotere levensloopbestendige woningen “We gaan misschien wel materiaal van de school gebruiken en willen bijvoorbeeld een eigen watersysteem, waarbij regenwater gebruikt wordt voor het toilet en dergelijke.” Zo leven er genoeg ideeën die straks als vereniging en met een procesbegeleider worden uitgewerkt. De toekomstige bewoners hopen dan over een jaar of drie hun droomwoning te betreden.

‘We zitten in dezelfde levensfase’

De eerste deelnemers zitten in dezelfde levensfase op het gebied van wonen”. Het plan is om ook aan te sluiten bij eenpersoonshuishoudens die duurzaam willen wonen, bijvoorbeeld starters of mensen die om andere redenen alleen (willen) wonen. “We worden langzaam iets ouder, willen kleiner wonen en in een huis wonen dat levensloopbestendig is. Je denkt dan snel aan het aanpassen van je huidige woning maar om dan tot in detail je eigen woonwensen, met gelijkgestemden te kunnen ontwikkelen is een droom die uitkomt. Dan laten we het grote huis achter voor een gezin in plaats van dat we een groot deel onbewoond laten omdat we bijvoorbeeld de bovenverdieping niet meer kunnen gebruiken. We kijken nu heel gedetailleerd en met veel aandacht naar onze toekomst op het gebied van wonen.”

Vereniging opgericht

Niet alleen bij het uitwerken van de plannen is er saamhorigheid. Het is straks ook de bedoeling dat de bewoners, als leden van een vereniging, ook bijvoorbeeld gezamenlijk gereedschap hebben voor tuinonderhoud en de buitenruimte delen. Ze roepen zelf regelmatig: “We doen dit collectief maar niet klef.” Maar het is zeker de bedoeling om veel in gezamenlijkheid te gaan doen, en dat spreekt de deelnemers enorm aan. Regelmatig gaan ze samen op pad om te kijken bij andere CPO-projecten met een duurzaam karakter. “We kijken nu wat is ideaal en past bij ons en we houden in de gaten dat het betaalbaar blijft.

Geïnteresseerden gezocht

In het voorjaar wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en is het complete plaatje duidelijk. Om het project nog meer kans van slagen te geven wordt nog gezocht naar meer geïnteresseerden. Op zaterdag 21 januari is er in Ons Eigen Gebouw in Buurmalsen om 10.30 uur een informatiebijeenkomst voor mensen die graag willen deelnemen aan het project. Aanmelden kan via de website www.malsenhof.nl Alle belanghebbenden en wethouder Hartman zijn aanwezig om alles te vertellen over dit bijzondere project. De gemeente heeft al aangegeven dat dergelijke CPO-projecten van harte worden ondersteund en hoopt dat Buurmalsen een voorbeeld kan zijn voor andere kernen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app