• Koen (drums), Elmo (bas), Wessel (gitaar) en Twan (zang/gitaar).
• Koen (drums), Elmo (bas), Wessel (gitaar) en Twan (zang/gitaar). Foto: Jostijn Ligtvoet

Reyck uit Meteren treedt op bij Cultureel Café Geldermalsen

Algemeen 580 keer gelezen

GELDERMALSEN • Het podium in Schenkerij de Beurs in Geldermalsen is vrijdag voor Reyck. De oprichters van de band, Twan en Wessel, zijn geboren en getogen in Meteren. Grote kans dat het voetbalteam van MVV’58 ook komt kijken en luisteren dus.

Ruim negen jaar geleden besloten de Meterense scholieren Twan de Kock (zang/gitaar) en Wessel van Rooijen (gitaar) Reyck op te richten. Met dorpsgenoot Jordy van Eijck (bas) en Culemborger Koen Roza (drums) was de viermansformatie compleet. Jordy heeft inmiddels de band verlaten en is vervangen door Elmo Wanders uit Utrecht. “We repeteren drie tot vier uur per week en dat is intensief, daarnaast de opnamen en optredens, dat vraagt veel van je”, vertelt Twan.

Lek & Linge in Culemborg

Op Lek & Linge in Culemborg vonden de jongens elkaar. Daar wonnen ze het jaarlijkse cultuurfestival. “Ik ken Wessel sinds mijn veertiende, daar op school werden we echt enthousiast. We voetbalden in hetzelfde team maar muziek was al snel datgene dat ons echt verbond”, blikt Twan terug.
Het winnen van de cultuurprijs betekende een optreden op Appelpop in Tiel. Daarna ging het hard volgens Twan en werd het steeds serieuzer. “We wilden er helemaal voor gaan.” De band koos bewust voor Nederlandstalige muziek toen ze de studio indoken voor eerst een EP en later een compleet album.

“Nederlandstalig is een niche”

“Nederlandstalig onderscheiden we ons wel echt mee, een niche zeggen ze dan”, vertelt Twan. De teksten in de nummers hebben een boodschap, de muziek is dansbaar. Eigenlijk niet te vergelijken met een band die bekend is bij het grote publiek. Reyck klinkt soms als Chef’s Special, maar dan in het Nederlands.
“Het is net iets anders maar het klopt dat we wel funky willen zijn”, zegt Twan daarover. Het album, dat volgens de jongens een visitekaartje was voor de festivalorganisatoren, telt tien nummers. Het is voer gebleken voor indrukwekkende live-acts waarbij de band het publiek vanaf de eerste noot in beweging zet. Duidelijk is dat ze grote stappen hebben gemaakt.

Zoveel mogelijk optreden

“Het schuwt ons niet om ergens binnen te stappen, met de energie die we nu hebben en de nummers willen we zoveel mogelijk optreden. Grote zalen, kleine cafés, het maakt ons echt niet uit. Hard werken maar ook genieten van wat je uiteindelijk neerzet tijdens een optreden”, zegt Twan. Hun optredens gaan het hele land door, van Tilburg tot Amsterdam. Ze strijken dus tussendoor ook gewoon in Geldermalsen neer. Even dichtbij huis een optreden voor de jongens van MVV’58 maar ook om thuis te laten horen wat ze in huis hebben. “Een mooie kans om deze gasten nog even te zien spelen voordat ze echt doorbreken en te groot voor ons zijn”, zegt Cees Blom van Schenkerij de Beurs met een knipoog.

Reyck is te zien en te horen op vrijdagavond 25 november vanaf 20.30 uur in Schenkerij de Beurs, Marktplein 14 in Geldermalsen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden