Concert bij zonsondergang
Concert bij zonsondergang Foto: Aldine Reinink

‘We maken muziek die we leuk vinden’

Algemeen 14 keer gelezen

Quartet Quinetique geeft zondag terwijl de zon in de Waal wegzakt live in de Heesseltsche Uiterwaarden een zonsondergangsconcert.

Heesselt - Stichting Kerk Heesselt haalt de vier musici op viool, altviool en cello naar Heesselt. Altviolist Adriaan Breunis is niet onbekend in het dorp; hij leerde Heesselt kennen nadat hij verliefd was geworden op de Heesseltse Bo van Houwelingen.

Dit voorjaar bedacht het kwartet dat het leuk zou zijn om muziek te maken in de natuur. Dat werd een optreden bij zonsopgang waarbij de vogels spontaan meezongen. Na een paar concerten vonden de musici vijf uur ‘s ochtends wel erg vroeg en een nieuw idee werd geboren: spelen bij zonsondergang. Ze verzonnen thema’s en muzieklijntjes en lieten die aan elkaar horen. Dat was het begin. Ze deden ook onderzoek op google en ontdekten dat de zonsondergang uit drie delen bestaat. Na de verdeling van deze tijdszones componeerde ieder muziek daarbij. Zo ontstond de compositie die synchroon loopt met het ‘gouden’ uur, de zon gaat zakken, en het ‘blauwe’ uur als de zon net onder is en het ‘nautische’ uur als het schemert. Dan gaan vuur en lichtjes branden en eindigt de muziek vrolijk.

Adriaan Breunis: ‘We maken muziek die wij leuk vinden, toegankelijke muziek, en daar herken je sporen van pop en jazz in en ook onze fantasie. Met de ondergaande zon op de achtergrond gaat het niet meer alleen om de nootjes die we spelen. Je neemt tijd voor natuur en ziet van minuut tot minuut terwijl de zon verdwijnt achter de horizon wat er gebeurt met landschap en licht. Met onze muziek erbij. Dat is een dubbele belevenis.’

De muziek begint klokslag 19.26, exact vijftien minuten voor de zon ondergaat. Dit unieke concert vindt plaats in de uitgestrekte Heesseltsche Uiterwaarden tegen een bewegend dekor, nl de ondergaande zon. Kaartjes kosten 15 euro inclusief 1 consumptie. Vrienden van de Stichting Kerk Heesselt betalen 13 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis. Er zijn stoelen maar u mag ook uw eigen (klap)stoel meenemen. En zorg voor warme kleren en/of een deken. Na afloop kunt u napraten bij de vuurplaats met een hapje en een drankje.

Ivm Corona is er een beperkt aantal plaatsen en er moet worden gereserveerd. Dat kan via het secretariaat van de Stichting Kerk Heesselt – Annemart Vahl 0623949752 of per mail info@kerkheesselt.nl. Bent u mindervalide, geef dat dan aan bij uw reservering. Parkeermogelijkheid is er bij de kerk van Heesselt of bij de Steenfabriek.

We zijn afhankelijk van de natuur en bij heel slecht weer, denk aan regen of storm, wordt het concert uitgesteld. U kunt dan uw kaartje bewaren voor een latere datum of uw geld terugkrijgen. Het laatste nieuws over het concert is te vinden op de website van Kerk Heesselt www.kerkheesselt.nl.

Quartet Quinetique bestaat uit Vera van der Bie – viool, Peter Grond – viool, Adriaan Breunis – altviool en Jur de Vries – cello. Meer informative: https://www.quinetique.nl/

Jacqueline Maris

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie