Kunstwerk Patrick van Raalten
Kunstwerk Patrick van Raalten Foto: Patrick van Raalten

Kunstenaars exposeren in Heesseltse kerk

Algemeen 90 keer gelezen

Veel mensen zijn in deze verwarrende coronatijd op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat leidde tot het thema Tijd en Evenwicht waar kunstenaars uit de wijde omgeving hun verbeelding op los mochten laten. Tijdens het WaardArt weekend van 26 en 27 september is hun werk in het kerkje van Heesselt te zien.

Heesselt - Relatieve nieuwkomer in het dorp, in de kunst en als deelnemer aan tentoonstellingen in de kerk is Patrick van Raalten. Hij ziet zichzelf als artistiek avonturier en werkt op de computer, schildert op doek en componeert muziek. Tijd kent voor hem twee vormen, zegt hij. Allereerst het menselijke niveau van tijd dat praktische gevolgen heeft; daarnaast bestaat op een dieper niveau ‘een soort tijdloosheid’. In de eerste vorm is het maken van kunst hard werken, nadenken en plannen; in de tijdloosheid is het een ‘expressie in beeld en geluid’. Als de artistiek avonturier de balans tussen deze twee dimensies weet te vinden, ontstaat kunst.

Twee dorpen verderop, in Ophemert, scharrelt en struint Hans Vernooij regelmatig door de uiterwaarden. Zijn ogen zoeken schatten, sporen en snippers van tijd, zo zegt hij. Die ‘bouwstenen’ brengt hij naar zijn atelier waar hij uit de resten van de natuur beelden maakt met een nieuwe betekenis, een nieuw evenwicht. Die zijn te zien tijdens het WaardArt weekend, net als inkttekeningen op paneel van Cor Litjens. Verder is er nog werk van Maud Akkermans, Nellie de Mulder, Dik Kusters en Ad Arma.

Op de valreep meldde Soraya van Houwelingen die schuin tegenover de kerk woont zich met een idee. Het motto van haar driedimensionaal werk in het grint buiten is: ‘Tijd … ik ben te laat.’ Gelukkig is de Heesseltse kunstenaar nog net op tijd geweest om mee te kunnen doen.

De kerk in Heesselt is op 26 en 27 september open van 11 tot 5 uur. Er is koffie en thee voor u.

Onder leiding van torengids Pieter van der Schoot kan op zaterdag de toren worden beklommen. Via de uurwerkzaal kom je bij de klokkenstoel waar je door de galmgaten naar buiten kunt kijken en genieten van de omgeving. Pieter vertelt met veel enthousiasme over de geschiedenis van de toren. Zijn rijk geïllustreerde boekje ‘Een rondgang door de middeleeuwse toren van Heesselt’ - vormgegeven door dorpsgenoot Esther de Bruijn - is te koop.

Naast de expositie in het monumentale kerkje in Heesselt is er in het kader van de vijftiende WaardArt een atelierroute door de gemeente West Betuwe. U kunt kunstenaars in hun eigen ateliers aan het werk zien. Ook in de kerk in Heesselt zijn sommige van de kunstenaars aanwezig. Een bezoek is zeker de moeite waard!

Jacqueline Maris

Kunstwerk Hans Vernooij
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Wegafsluiting en bijbehorende omleiding zorgen voor verkeerschaos in Enspijk Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Gemeente publiceert grote hoeveelheid onderzoeksinformatie over grondvervuiling Spijk Algemeen 21 mrt., 13:00
Afbeelding
Dorpendeal voor Hellouw: 'We gaan straks onze wijsheid delen' Algemeen 21 mrt., 07:00