• Ferry van de Wal in actie op het WK Kettlebellsport
• Ferry van de Wal in actie op het WK Kettlebellsport Foto: Aangeleverd

Goud voor Kedichemmer Ferry van de Wal op WK Kettlebellsport

Sport 1.175 keer gelezen

LEUZE/KEDICHEM • Ferry van de Wal uit Kedichem heeft onlangs de wereldtitel behaald op het onderdeel ‘Marathon half snatch’ op het WK Kettlebellsport. Op het onderdeel Pentathlon werd hij vijfde. Het WK werd gehouden in Leuze, België. 

Deze nog vrij onbekende sport begint langzaam een opmars te maken in Nederland, al valt er volgens Van der Wal nog voldoende te winnen aan populariteit. Twee weken geleden werd van de Wal nog Nederlands kampioen op de Biathlon in zijn eigen dorp Kedichem. “Echt een goede timing was dat niet, want het NK is voornamelijk gericht op sets van tien minuten, tijdens het WK deed ik mee aan twee onderdelen die weer een heel andere prestatie vragen van het lichaam.”

Gehavende handen 
Van de Wal startte op zondag met de Pentathlon. Van de Wal: “In de Pentathlon krijg je vijf verschillende oefeningen (Clean, clean & press, half snatch, jerk en push press) waarbij je zes minuten ongafgebroken werkt en daarna vijf minuten rust kan pakken om je voor te bereiden op de volgende oefening. Bij de Marathon ben je 60 minuten onafgebroken bezig zonder dat je de kettlebell neer mag zetten.”

“Een leuke combinatie, maar achteraf niet echt handig voor mijn handen. Ik kwam vrij gehavend uit de Pentathlon waar ik uiteindelijk vijfde werd met een all time Nederlands record en een CMS titel. (Candidate Master of Sport) De dag erna mocht ik 60 min lang aan de bak met de half snatch. Het magnesium gleed binnen de kortste keren van mijn handen. Die waren op den duur zo gehavend dat ze veel weg hadden van een slagveld. Maar je moet wel door, want de KB neerzetten betekent in dit geval diskwalificatie. Dat is wel het laatste wat ik wilde.”

Uiteindelijk werd van de Wal eerste met 776 herhalingen in dat uur. 15 herhalingen boven de, op dat moment, benodigde 761 voor de wereldtitel en ook hier de titel CMS en een all time Nederlands record. Bloed, zweet en bijna tranen.

Rustigere maanden
De inwoner van ‘Kekum’ pakte in Leuze zijn derde wereldtitel in drie verschillende disciplines en is daarmee dik tevreden over zijn eigen prestaties de afgelopen jaren. De aankomende maanden is het wat rustiger voor van de Wal. Er zijn nog wel twee wedstrijden in januari en februari, maar het echte werk start weer in april. Dan staat er weer een mooie te wachten op de halve marathon. “Daar pakte ik vorig jaar zilver. Het doel is om nu weg te gaan met goud”

Meer weten over Kettlebellsport? Neem dan contact op met Ferry van de Wal via social media en of stuur hem een mail: ferryvandewal@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Leerdamse Yosca Kips (25) maakt documentaire over de negatieve impact van social media: 'Zijn leven stond compleet stil' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Kees Bel over het Integrale Zorgakkoord: 'Droom dat we meer naar elkaar omkijken' Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Bewoners Varsseveld Leerdam bezorgd om parkeerproblemen: 'En het gaat alleen maar erger worden' Nieuws 16 uur geleden