• De heren van De Linge/PCG.
• De heren van De Linge/PCG. Foto: KIMBERLY DE PATER

De Linge/PCG aan vooravond van debuut in Eredivisie: ‘We gaan dit jaar veel leren’

Sport 335 keer gelezen

GORINCHEM/LEERDAM • In het Caribabad in Gorinchem spelen de mannen waterpolovereniging De Linge/PCG zaterdag voor het eerst in hun historie een wedstrijd in de eredivisie. Op bezoek komt het Utrechtse UZSC, normaliter een ploeg die meedoet om de bovenste plekken. Na zaterdag weet de Leerdams/Gorinchemse formatie dus direct hoe het eraan toegaat op dit niveau.

Het was een kleine sensatie te noemen, het kampioenschap van De Linge/PCG afgelopen mei. Toch gebeurde het en dus staat de fusieclub aan de vooravond van haar debuut in de hoogste vaderlandse waterpoloklasse. Tjerk Noorduijn, aanvoerder en midvoor van De Linge/PCG, geeft toe dat zijn team zelf dit voorafgaand aan het vorig seizoen ook niet helemaal had voorzien.

“Het was vooraf zeker geen doelstelling om kampioen te worden”, vertelt Noorduijn. Gedurende het seizoen gingen we echter steeds beter spelen en toen we eenmaal bovenaan stonden bleven we maar winnen. Toen we eenmaal doorhadden dat de titel een reëele mogelijkheid was, wilden we hem uiteraard ook winnen. ”

Kracht van het collectief
Volgens Noorduyn was de titel vooral een gevolg van de kracht van het collectief. “We waren niet afhankelijk van één persoon. Als de één mindere dag had, dan maakte de rest dat goed. Bovendien waren we gewoon erg fit. Tijdens wedstrijden zag je dat de eerste twee periodes redelijk gelijk op gingen, maar dat we het verschil maakten in de derde en vierde periode. Vooral vanuit de omschakeling waren we dan erg succesvol.”

Ondanks de titel was een promotie naar de eredivisie alles behalve een vanzelfsprekendheid. “Eigenlijk zou er geen enkel team promoveren”, legt Noorduyn uit. “Drie teams uit de eredivisie gaven echter gedurende het seizoen aan lager te willen gaan spelen. Het niveauverschil tussen de eredivisie en de eerste divisie is groot en wij hadden ook aan kunnen geven niet te willen promoveren, maar wij gaan graag de uitdaging aan.”

Het Gorinchemse PCG en het Leerdamse De Linge gingen in 2010 samen en timmerde sindsdien gestaag aan de weg. Noorduyn zelf maakte al vier promoties mee. “De afgelopen jaren hebben we stappen kunnen maken door de komst van twee spelers met ervaring in de eredivisie: Oscar Vissers en Quint Gerdes. Ook de komst van trainer Robin Wijgers heeft enorm bijgedragen. Verder spelen we met bijna allemaal jongens uit de regio. Er zijn er ook bij die inmiddels ergens anders zijn gaan wonen, maar het nog steeds leuk vinden om terug te komen om te waterpoloën.”

Het tekent de sfeer die heerst binnen de groep. “Eigenlijk zijn we gewoon een vriendenteam wat heel aardig een balletje kan gooien en per toeval in de eredivisie is beland”, lacht Noorduyn. “We nemen het waterpolo heel serieus, maar vinden de balans tussen het serieuze en de gezelligheid ook heel belangrijk.”

Leerproces
Het belangrijkste het komend jaar is het leerproces. Noorduyn: “We trainen drie keer in de week, terwijl veel ploegen in de eredivisie dat vaker doen. Wij hebben echter niet de faciliteiten om vaker te gaan trainen. De fitheid die vorig jaar onze kracht was, zal op dit niveau dus minder tot uiting komen. Afgelopen seizoen konden we een mindere wedstrijd nog wel eens winnen, nu zullen we allemaal een goede dag moeten hebben om te winnen. Bij een slechte dag gaan we er gewoon af. Toch willen we gewoon laten zien wat we kunnen. We hebben hard getraind en hebben het gevoel er klaar voor te zijn. We zullen dit jaar heel veel gaan leren, waar we in de jaren daarna altijd iets aan hebben. Waar we aan het eind van het seizoen ook staan.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie