• Het Kinderplein op Koningsdag in 2023.
• Het Kinderplein op Koningsdag in 2023. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Wat komt er allemaal kijken bij de organisatie van Koningsdag? Oranjevereniging Vianen legt uit

Nieuws 656 keer gelezen

VIANEN • De organisatie van Koningsdag in Vianen is ook dit jaar weer in handen van de Oranjevereniging. Het belooft een bijzondere dag te worden. Maar wat komt er nu allemaal bij kijken? 

Sinds 2013 organiseren de zes bestuursleden en gemiddeld 20 vrijwilligers hét feest van het jaar: Koningsdag in Vianen. De welbekende Reigermarkt en het kinderplein ontbreken ook dit jaar niet. Medeorganisatoren Robbert van den Heuvel en Wijnand Bijdevier doen een boekje open. 

Goede voorbereiding

Wanneer de meeste mensen nog in Kerstsferen zijn, richt de Oranjevereniging Vianen zich alweer op de organisatie van Koningsdag. Een geslaagde Koningsdag valt of staat namelijk met een goede voorbereiding, vertellen de organisatoren die deel uit maken van het bestuur.

Ze maken een goed punt: Koningsdag is in tegenstelling tot de Paardenmarkt of de Sleepbootdagen een landelijk feest op 27 april. Willen ze de leukste kraamhouders boeken? Dan moeten ze er als de kippen bij zijn.

Trots

“Het loont dat we altijd zo vroeg beginnen met de organisatie. Dit jaar belooft namelijk ook weer ontzettend leuk te worden”, vertellen de heren. Het meest trots zijn ze op het Kinderplein.

“Kinderen staan er in de rij om spellen te spelen, de clown te ontmoeten of om op de draaimolen te gaan. We willen het daarom echt goed doen. Geen half werk maar volledige inzet.”

Bewuste keuzes

Een plekje reserveren op de Voorstraat met stoepkrijt, dát kan niet. “Dat hebben we heel bewust besloten”, vertellen ze. “Mensen kunnen proberen hun plekje te markeren van tevoren, maar daar houden we ons niet aan wanneer we de verkopers plekken toewijzen. Vroeg komen, daar draait het om voor wie een goed plekje wil bemachtigen. Dat weten de die-hards maar al te goed.”

Wat niet wordt verkocht hoeven verkopers niet mee terug naar huis te nemen. Tegen het einde van de middag rijdt een wagen van de Kringloopwinkel van Vianen langs. “Die nemen alles mee om het in de winkel te zetten.”

Betrokkenheid

Wat Koningsdag in Vianen nu zo bijzonder maakt, is heel makkelijk uit te leggen voor Robbert en Wijnand. Namelijk: de betrokkenheid van de inwoners. “Mensen kijken er echt naar uit om hun steentje bij te dragen. Ze zijn vroeg aanwezig om de kleedjes met producten uit te stallen, en er zijn vrijwilligers die er indirect voor zorgen dat het Kinderplein gratis kan blijven.”

Maar ook de planning speelt een rol in het succes, volgens de heren. “Sinds een aantal jaren organiseren we een loterij tijdens het middagprogramma. Dat valt ontzettend in de smaak en van de opbrengsten (1 euro voor een lootje) kunnen wij voortbestaan en wederom een waar feest verzorgen.”

Net niet genoeg

Voorbestaan: dat het is doel van de Oranjevereniging. Het lukt met subsidie, donaties, de opbrengsten van de loterij, het geld dat mensen betalen voor een verkoopplek op de Reigermarkt en met de vrijwilligers. Maar juist van dat laatste zijn er niet genoeg.

“We doen echt ons best om nieuwe vrijwilligers te vinden, maar het lukt ons niet. Dat is zo jammer. Deze activiteiten in Vianen kunnen we niet organiseren zonder vrijwilligers. Al helpen ze maar een paar uurtjes mee op het Kinderplein, ook dat zou al ontzettend helpen. Want we snappen dat Koningsdag een feestdag voor iedereen is. Een hele dag helpen is echt niet nodig.”

“Maar laten we het positief houden. We kijken uit naar een goed gevulde Voorstraat, mooi weer en heel veel gezelligheid.”

Aanmelden als vrijwilliger kan via www.oranjeverenigingvianen.nl, ook nog op Koningsdag zelf.

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden