• Francien Regelink in haar bus in Hoef en Haag, met een exemplaar in handen.
• Francien Regelink in haar bus in Hoef en Haag, met een exemplaar in handen. Foto: Madelief Helmhout

Vierde boek voor Francien Regelink (37) uit Hoef en Haag: succesvol dealen met AD(H)D

Nieuws 1.812 keer gelezen

HOEF EN HAAG • Het vierde boek van Francien Regelink (37) uit Hoef en Haag is een feit na het succes van haar derde boek DRUKS. In DRUKS 2 vervolgt ze haar zoektocht na haar dubbele AD(H)D-diagnose. Met haar kleurrijke DRUKS-bus toert ze de regio door om nog meer bekendheid rondom het boek te genereren én om mensen een glimlach te bezorgen.

Francien schreef DRUKS: ‘Mijn (on)rustige leven met AD(H)D’ in 2021, als plek voor mensen met ADHD of ADD om erkenning te vinden. “Toen ik het boek schreef ontdekte ik zelf nog volop wat ik met mijn eigen diagnose aan moest, of eigenlijk, wat ik dankzij de diagnose allemaal goed kon. Ik heb ADHD én ADD, echt de jackpot. Want ik zie er de positieve kanten van in.”

Francien is altijd positief over haar diagnose geweest. Ook toen ze als kind niet wist dat haar drukke persoonlijkheid een oorzaak had, moedigden haar ouders haar een manier te vinden om bijvoorbeeld met schoolopdrachten om te gaan op de unieke manier die voor haar werkte. “Toen ik een fulltime baan kreeg, liep ik er wel tegenaan. Maar van vroeger wist ik nog dat ik altijd mijn eigen manier om productief te zijn moest vinden. In het donker werken in een kolfkamer in plaats van in een kantoortuin, werkt voor mij en doe ik dus ook.”

Het boek is onderdeel van de serie ‘Hoofdzaken’ van uitgever Blossom Books. 22.500 exemplaren van DRUKS zijn inmiddels verkocht, en de tienduizend luisterexemplaren worden daarin niet eens meegeteld.

Systemen en voorspelbaarheid
In DRUKS 2: ‘Succesvol dealen met AD(H)D’ gaat Francien verder waar ze gebleven was. “In dit boek heb ik mijn leven in de ‘update’ gegooid, en daardoor ziet het er nu compleet anders uit”, vertelt ze. “Als AD(H)D’er heb ik enorm veel baat bij systemen, zodat er een bepaalde mate van voorspelbaarheid ontstaat, maar er ook genoeg ruimte is voor mijn impulsiviteit. Tevens heb ik veel meer tijd gestopt in het creëren van een goede nachtrust en goed voor mijzelf zorgen. Beide zaken schieten er namelijk nogal eens bij in als je in een rap tempo door je leven heen raast. Grappig genoeg is het daarom ook een heel bewuste keuze geweest om van Utrecht naar Hoef en Haag te verhuizen.”

In DRUKS 2 worstelt Francien zich op geheel eigen AD(H)D-wijze door het volwassen leven. Een koophuis, naar IKEA, een hypotheek, uitstelgedrag, de zoektocht naar een partner en hoe ze ondanks negatieve reisadviezen toch altijd weer de grens overgaat; het komt allemaal aan bod goed. Dus peutert Francien haar AD(H)D-sticker eraf en gaat ze op zoek naar wat haar AD(H)D precies is, wie zij is, en met welke systemen ze als een malle kan floreren.”

Koerier met de DRUKS-bus
Provocerende namen, daar houdt Francien wel van. “Ik noem mezelf nu een DRUKSkoerier met deze DRUKS-bus, als woordenspeling op de titel van mijn boek. Bij de titel denken velen namelijk niet direct aan ADHD, logisch, maar de overeenkomsten tussen drugs en AD(H)D liggen niet zo ver uit elkaar als men soms denkt.” De meest gestelde vraag die een AD(H)D’er volgens Francien krijgt is namelijk ‘heb je je pilletje wel geslikt’. Daarbovenop moet Francien altijd maar dealen met de drukte in haar hoofd. DRUKS was dan ook een passende titel voor Francien.

Het eerste boek
Ook haar eerste boek had een bijzondere titel; namelijk ‘Francien laat je tieten nog eens zien’. Later bracht Francien ‘Help! Ik sta online’ uit. Beide boeken gaan diep in seksueel getinte foto’s die ongevraagd online worden verspreid.

Haar eerste boek schreef Francien omdat er op haar veertiende een seksueel getinte foto van haar uitlekte. “Dat komt nu, helaas, heel veel voor. Maar destijds kende ik niemand die zoiets had meegemaakt en was het eigenlijk nog geen bekend scenario.” In Nieuwsuur mocht Francien haar verhaal doen als slachtoffer, maar haar deel van de uitzending werd niet uitgezonden, deze werd enkel online geplaatst als clip. “Mijn verhaal stond eigenlijk half op het internet maar niet volledig. Ik schreef een figuurlijke brief aan de dader op mijn blog die ik destijds had, werd uitgenodigd bij Jinek en kreeg daaropvolgend acht boekendeals aangeboden van uitgeverijen.” Het boek werd in 2015 uitgegeven. “Met dank aan het boek kon pas echt de regie nemen over mijn eigen verhaal. Voor het eerst.”

Francien wordt sindsdien wekelijks uitgenodigd om les te geven over deze kwestie op middelbare scholen, of om ouderavonden bij te wonen. Ze schreef ‘Help! Ik sta online’ in 2020 als handleiding voor ouders, verzorgers en docenten die een zaak als deze van dichtbij meemaken bij een jongere.

Francien verloot twee exemplaren van DRUKS 2 via @nieuwsuitvijfheerenlanden.

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden