• De locatie waar de nieuwe windmolen volgens Renewable Factory zou kunnen komen.
• De locatie waar de nieuwe windmolen volgens Renewable Factory zou kunnen komen. Foto: Renewable Factory

Omwonenden in verweer tegen plan voor windmolen van 250 meter in landelijk gebied Vianen

Nieuws 2.515 keer gelezen

VIANEN/HAGESTEIN • Omwonenden van de Bolgerijsekade en de Autenasekade in Vianen zijn geschrokken van de nieuwste plannen voor een windmolen van 250 meter hoogte.

Ze werden onlangs op de hoogte gesteld door initiatiefnemer Renewable Factory, die buiten het huidige zoekgebied van de windmolens in Vijfheerenlanden een windmolen wil plaatsen die ongeveer 100 meter hoger zijn dan de drie die nu bij Autena staan. Dat gebied ligt iets ten noorden van de locatie die nu verkozen is door het bedrijf.

Financieel uitvoerbaar
“Voor een financieel uitvoerbaar project is het noodzakelijk om een windturbine met een tiphoogte van 250 meter te installeren”, motiveert Renewable Factory in een brief aan de gemeenteraad van Vijfheerenlanden.

“Binnen de zoeklocatie is er te weinig ruimte om deze te plaatsen, vanwege de windafvang van het bestaande windpark. We verwachten dat een windturbine met een tiphoogte van 250 meter circa 25 GWh (0,025 TWh) op jaarbasis kan opwekken, wat naast Zon op Dak en het bestaande windpark voldoende is voor de invulling van 0,072 TWh.”

Dat is de hoeveelheid duurzame energie-opwek waaraan Vijfheerenlanden in de Regionale Energiestrategie (RES) wil voldoen.

Niet blij
In de brief aan de gemeenteraad staat ook dat het plan gedeeld is met onder meer omwonenden. “Maar wij zijn niet blij met het plan”, vertelt Wouter de Lange. Hij spreekt namens minimaal acht bewoners van de Bolgerijsekade en de Autenasekade.

In een gesprek met wethouder Joop van Montfoort hebben zij hun bedenkingen kenbaar gemaakt. “De hoogte van 250 meter vinden we absurd”, begint Wouter. “De slagschaduw zal tot in Hagestein te merken zijn.”

Wachten
“Daarnaast zijn de effecten op de volksgezondheid voor de omwonenden in Nederland nog steeds grond voor onderzoek”, vervolgt hij. “In 2024 kunnen we nieuwe overheidsnormen verwachten die moeten gaan gelden voor nieuwe initiatieven voor de bouw van windmolens. Het lijkt me wijs om daarop te wachten.”

Daarnaast meldt Wouter de Lange dat veel omwonenden vinden dat ze al genoeg te slikken hebben aan overlast. “Wij hebben in het buitengebied te maken met geluids- en fijnstofoverlast van de snelwegen, waar Rijkswaterstaat geen maatregelen tegen wil nemen. De snelwegen zullen daarnaast flink verbreed gaan worden in de komende jaren.”

Meer overlast
“Verder is de loop- en fietsbrug gesloopt, want die was te duur in onderhoud. Ook hebben we een 5G mast en ondervinden we hinder van het sluipverkeer van forensen, die ook geen idee hebben hoe je in de polder rekening moet houden met elkaar bij het passeren.”

Het verzoek van Renewable Factory om een onderzoek te starten naar de bouw van een windmolen van 250 meter op de locatie tussen Bolgerijsekade en de Autenasekade in Vianen staat op donderdag 21 september op de agenda tijdens de raadsvergadering, als ‘ingekomen stuk’ onder agendapunt 5.1.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app