• Esmee (tweede van rechts) en de cast van de serie 'Dorpsgeheim'.
• Esmee (tweede van rechts) en de cast van de serie 'Dorpsgeheim'. Foto: Rosalie Oosterom

23-jarige Esmee uit Nieuwland maakte een YouTube-serie over ‘het dorpsleven’: ‘Inclusief roddels en kringverjaardagen’

Nieuws 2.425 keer gelezen

NIEUWLAND • Esmee de Groot groeide op in Nieuwland, maar kwam er tijdens haar theateropleiding in Utrecht eigenlijk pas achter hoe bijzonder het leven in een dorp is. Ze besloot er de YouTube-serie ‘Dorpsgeheim’ over te maken en deze ging op 12 mei in Dorpshuis Brandpunt in Nieuwland in première.

De serie gaat over Nikki, die vanuit de grote stad verhuisd naar Nieuwland om op zoek te gaan naar haar biologische vader. Haar komst doet het nodige stof opwaaien en relaties en vriendschappen komen onder druk te staan. Ondanks dat het een fictieve dramaserie is, komen er wel degelijk zaken naar voren die in het dagelijkse dorpsleven ook aan de orde zijn.

Roddels en kringverjaardagen
Esmee legt uit: “Het leven in een dorp heeft zowel positieve als negatieve kanten. Het mooie vind ik dat iedereen naar elkaar omkijkt. Als iemand ziek is, zijn er mensen die soep komen brengen of als een dorpsbewoner geld op wil halen voor een goed doel, dan is iedereen bereid om te helpen. De keerzijde is dat iedereen altijd alles van elkaar weet. Je kunt niets doen zonder dat meteen het hele dorps op de hoogte is. En dan de roddels. Op de typische kringverjaardagen worden alles en iedereen besproken.” Ook dit soort voorbeelden zijn dus in de serie verwerkt.

Tijdens de première werd Nieuwland overspoeld met mensen in galajurken en -pakken, die een eerste impressie van het eindresultaat kregen voorgeschoteld. “Zo’n 80 cast- en crewleden kwamen met hun familie deze kant op uit alle hoeken van het land”, lacht Esmee. 

“Er zaten dus bijvoorbeeld ook Amsterdammers tussen die kennis konden maken met het dorp. Het grootste gedeelte van de serie is ook hier gefilmd, maar we zijn ook in Gorinchem, Meerkerk en Leerdam geweest. De première was echt geweldig. Ik heb enkel positieve reacties gehad op het eindproduct, ook van echte kenners uit het vak.”

Beperkte middelen 
En dat terwijl de jonge filmmaker beperkte middelen tot haar beschikking had en de serie bovendien opnam middenin de coronacrisis in 2021. Via online oproepen en een crowdfundingsactie die 4.000 euro opleverde kwam Esmee toch aan het gewenste cast en crew.

“Normaal is dat eigenlijk te weinig geld, maar veel mensen waren bereid om vrijwillig mee te werken. Dat is misschien uiteindelijk wel onderdeel van het succes, door corona zaten velen namelijk thuis. Iedereen die heeft meegewerkt heeft dit dus puur vanuit passie en liefde voor het vak gedaan.”

Esmee studeert momenteel aan de film-opleiding FAAAM in Amsterdam en ze zit nog vol ambities. “Ik doe als vanaf mijn dertiende werk als figurant en momenteel werk ik ook als kinderbegeleider op sets van films en series. De grote droom is om te acteren, maar het allermooiste zou eigenlijk zijn om dat de toen in films of series die ik zelf heb geschreven. Maar tegen een grote bioscoopfilm zeg ik natuurlijk geen nee, haha!”

Inmiddels staan er vier afleveringen van de serie Dorpsgeheim online. Elke maandag volgt er een nieuwe en op 3 juli verschijnt de tiende en laatste aflevering. De serie is geschikt voor alle leeftijden. De serie is hier te bekijken

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie