• Bébé en Frans aan het begin van de Landelijke Opschoondag
• Bébé en Frans aan het begin van de Landelijke Opschoondag Foto: Madelief Helmhout

Tegenvallende opschoondag in Hoef en Haag: ‘Laten we niet hopen dat het de mensen minder interesseert’

Algemeen 1.089 keer gelezen

HOEF EN HAAG • De Landelijke Opschoondag, een initiatief van Nederland Schoon, vond dit jaar weer plaats op zaterdag 18 maart. Bébé van der Vlis, bestuurslid van de dorpsvereniging ‘Ons Hoef en Haag’ en lid van de commissie Leefbaarheid, nam de organisatie voor Hoef en Haag dit jaar op zich.

Het is stralend weer als Bébé van der Vlis om 12 uur ’s middags al volop bezig is de Haagbrug in Hoef en Haag gereed te maken voor de opschoondag. De handschoenen, vuilniszakken, koffie, thee en roze koeken staan inmiddels klaar in afwachting van de vrijwilligers die vandaag komen helpen.

Spannend 
“Hoe de opkomst zal zijn voelt net zoals de vorige keer spannend, maar ik heb goede hoop”, vertelt Van der Vlis. Zij organiseert de Landelijke Opschoondag voor de tweede keer op rij voor Hoef en Haag, voornamelijk omdat ze zelf veel waarde hecht aan een schoon dorp.

“Ik loop zelf elke week een rondje door Hoef en Haag om rondzwervend vuil op te ruimen en organiseer inmiddels dus de jaarlijkse opschoondag, nadat Ruben de Gans, medebestuurslid, dat een aantal jaar gedaan heeft. Met zo’n dag als de Landelijke Opschoondag hoop ik nog meer inwoners betrokken te maken bij het schoonhouden van de omgeving.”

Gelukkig komen daar rond 12:30 uur al de eerste paar vrijwilligers aanlopen. Na een warm kopje koffie en thee verdelen zij een paar straten van het dorp onderling. Met afvalprikkers en vuilniszakken gereed lopen ze de straten af. Frans is één van die: vrijwilligers die meehelpt, “Ik doe altijd al mijn best om de straten bij mij in de buurt schoon te houden, maar vandaag kan dat extra grondig en uitgebreid gedaan worden met anderen”, vertelt hij.

Lagere opkomst dan verwacht
Als de middag vordert en duizenden vrijwilligers door het hele land aan het opruimen zijn geslagen, is er in Hoef en Haag toch minder aanloop van vrijwilligers dan waar Bébé op had gehoopt. “Vorige keer gingen we met zeker twintig mensen aan de slag op de opschoondag”, vertelt ze. “Vandaag zijn dat er een krappe tien geweest, waarvan sommigen ook maar heel kort meehielpen.”

Wanneer de opschoonmiddag na vier uur officieel is afgelopen noemt Bébé de dag op z’n zachtst uitgedrukt een flop. “We hebben dan wel vier zakken met afval gevuld, voornamelijk met lege blikjes en verpakkingen van snoepgoed die we uit het water hebben gevist, maar het is niet geworden wat ik ervan gehoopt had.”

Recent nog opgeruimd  
Wel denkt Van der Vlis dat het te maken zal hebben gehad met de opruimmiddag die ze nog geen maand eerder had georganiseerd. “Toen hadden we zeker 30 vuilniszakken met vuilnis verzameld. Misschien was deze dag daar iets te kort op georganiseerd en vonden bewoners dat ze te recent nog hadden opgeruimd. Laten we hopen dat dat de reden was, en niet dat het mensen steeds minder interesseert.”

Van der Vlis’ boodschap blijft in ieder geval: “Het is zo makkelijk om het dorp schoon te houden wanneer iedereen een klein steentje bijdraagt, we hebben het immers zelf in de hand.”

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Rivas Zorggroep in Gorinchem Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Gezellige opa- en oma-ochtend op De Springplank in Meerkerk Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Meelopen tijdens wandeling in de Nacht van de Vluchteling vanuit Lexmond Nieuws 6 jun., 08:49