Afbeelding

Dit jaar nog 150 vluchtelingen opgevangen in Vijfheerenlanden; onderzoek naar geschikte locaties voor de zomer afgerond

Algemeen 1.887 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De inwoners van Vijfheerenlanden moet rekenen op de komst van nog zo’n 150 vluchtelingen dit jaar. Dat laat de gemeente weten. Momenteel worden er al 58 vluchtelingen opgevangen in Hotel aan de Linge in Kedichem, maar daar gaat het niet bij blijven. 

“De komende vijf jaar moeten we jaarlijks namelijk 200 vluchtelingen opvangen”, zegt wethouder Joop van Montfoort. “Die opdracht krijgen we vanuit het Rijk. De oorlog in Oekraïne is nog altijd niet voorbij en ook de aardbeving in Turkije en Syrie kan voor een extra toestroom aan mensen zorgen.”

Locatie onderzoek loopt 
“Dat betekent dat we nu al weten dat er ergens dit jaar nog 142 mensen deze kant op komen. Wanneer dat precies gaat gebeuren weten we niet. We zijn nu druk bezig met een onderzoek waaruit geschikte opvanglocaties naar voren moeten komen. Er wordt momenteel hard aan gewerkt om dit onderzoek voor de zomer af te ronden.”

Indien het Centaal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de tijd al een groep mensen deze kant opstuurt, zit de gemeente Vijfheerenlanden met een uitdaging.
In het geval van de opvang in Kedichem bleek namelijk ondanks al, dat men op hele korte termijn geen geschikte alternatieve locaties beschikbaar had. Het is dus van groot belang dat het locatie onderzoek zo snel mogelijk wordt afgerond.

Gemeenteraad
Hoe er precies invulling wordt gegeven aan de opvang wil Van Montfoort met de gemeenteraad gaan bespreken.

Hij legt uit: “Het COA heeft namelijk normaliter als richtlijn dat een groep van 200 vluchtelingen zo veel mogelijk op één locatie moet worden opgevangen. In dat geval zorgt het COA voor de beveiliging, de dagbesteding etc. Hier hebben we het echter anders gedaan. De raad heeft hier besloten om groepen van maximaal 50 tot 70 mensen bij elkaar te plaatsen, zeker ook gezien de kleine omvang van sommige dorpen of steden.”

“Bovendien hebben wij hier het heft in eigen hand genomen door zelf voor de dagbesteding te zorgen. Wij krijgen vanuit het COA signalen dat ze heel tevreden zijn met hoe het hier gaat, maar de vraag is of het haalbaar is om dit op drie à vier locaties voor elkaar te krijgen. Daar moet de raad over in gesprek.”

Omwonenden informeren 
De wethouder benadrukt dat het van belang is om omwonenden zo vroeg als mogelijk te informeren over de eventuele komst van vluchtelingen. “Daarom willen we mensen alvast laten weten dat we nog voor een opgave staan. Wanneer er straks een nieuwe groep naar onze gemeente komt en we een locatie aanwijzen, kunnen we bovendien putten uit de positieve ervaringen in Lexmond. In Lexmond was er eerste weerstand, maar hebben we het werken met een kerngroep (een afvaardiging van verschillende groeperingen uit het dorp met zowel voor- als tegenstanders) als heel prettig ervaren.”

Trots
“Op die manier hebben we het met zijn allen opgelost, waar ik oprecht trots op ben. We moeten niet vergeten uit wat voor situatie de mensen komen die we hier opvangen. We zijn nu druk bezig om dit ook in Kedichem op die manier te doen.”

Voor de opvang in Kedichem heeft de opvang van 142 vluchtelingen overigens geen gevolgen. Die blijft nagenoeg even groot als hij nu is en duurt maximaal een jaar. 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan Rivas Zorggroep in Gorinchem Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Gezellige opa- en oma-ochtend op De Springplank in Meerkerk Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Meelopen tijdens wandeling in de Nacht van de Vluchteling vanuit Lexmond Nieuws 6 jun., 08:49