• De geveltuintjes in de Bergstraat in Leerdam.
• De geveltuintjes in de Bergstraat in Leerdam. Foto: Mimi van Rossem

Wijkraad Leerdam Centrum: ‘Binnenstad Leerdam moet groener’

Algemeen 646 keer gelezen

LEERDAM • Op woensdag 15 februari wordt in het ontmoetingscentrum de Noorderberg, Bergstraat 90 een informatieavond gehouden om de bewoners te vertellen over de nieuwste plannen en vragen te beantwoorden. Deze avond, die om 19.30 uur begint, zal planten- en tuindeskundige Marije van Schelven aanwezig zijn om te vertellen welke struiken het meest geschikt zijn en hoe de struiken onderhouden moeten worden. 

Ook kunnen bewoners deze avond aangeven of zij aan de actie willen meedoen. De wijkraad hoopt dat veel mensen aan de groenactie meedoen. Wanneer het aantal deelnemers bekend is kan de wijkraad de benodigde materialen en beplanting aanschaften. Ook wordt de gemeente benaderd met het verzoek om net als vorig jaar hun medewerking aan dit plan te verlenen, zowel fysiek als financieel.

Geveltuintjes
Wijkraadsleden Wim van der Leij en Babs van der Graaf vertellen hierover het volgende: “Op 30 april vorig jaar hebben wij al een eerste ‘Meer groen in het centrum actie’ gehouden en toen zijn er, voornamelijk door de bewoners van de Bergstraat, maar liefst 50 geveltuintjes aangelegd. Door de bewoners van de Hoogstraat werden er ook nog eens zeven aangelegd. Dit zijn lage tuintjes die tegen de gevel aanstaan. Dit jaar willen wij meer de lucht in door verticale geveltuintjes aan te leggen. Hierbij kun je denken aan het planten van onder andere vlinderstruiken.“

Van der Leij vertelt verder over het belang van meer groen in de stad: “Groene pleintjes en parkjes in de stad verhogen de onderlinge contacten van bewoners en de levenskwaliteit van een stad. Mede zorgt groen voor biodiversiteit, verkoeling van een stad en het verhoogt de waarde van huizen en kantoren. Ook reduceert groen geluidsoverlast van onder ander het verkeer.”

Minder hard rijden 
Met het realiseren van meer groen in de toch wel smalle centrumstraten hoopt de wijkraad dat er in de toekomst minder hard gereden wordt. Want met het aanbrengen van groen waardoor trottoirs smaller worden, zullen mensen meer op de straat gaan lopen en wanneer er dan te hard gereden wordt, is dit gevaarlijk. Dat het te hard rijden in het centrum nog steeds een groot probleem is bewijst wel dat zelfs kinderen hier, door kleurrijke tekeningen waarin het getal 20 staat aan de lantaarnpalen te hangen, aandacht voor vragen. Want het te hard rijden door de smalle straten zorgt ook voor kinderen voor veel onveiligheid.

Door nu hoger groeiende struiken te planten die de zichtbaarheid van het groen verhogen en waardoor de straten minder breed lijken, hoopt de wijkraad dat bestuurders ietsjes minder hard op het gaspedaal trappen. Ook bieden hooggroeiende struiken meer schuilgelegenheid voor vogels, zodat ook zij een veiliger onderkomen krijgen. Al het groen en ophangsystemen zoals wandrekjes, wordt in overleg met bewoners en deskundigen gekozen. Natuurlijk hoopt de wijkraad ook op een fysieke en financiële ondersteuning van de gemeente. 

“Want een bewoner die twee geveltuintjes wil aanleggen is anders al gauw tientallen euro’s kwijt. Dus hopen wij op een bijdrage uit het budget van bewonersinitiatieven”, merkt van der Graaf op.

Beleidsplan
Niet alleen meer groen in de stad is waar de wijkraad zich voor inzet. Ook met het centrum beleidsplan dat recent gereed is gekomen gaat de wijkraad aan de slag. “Want, er moet niet alleen veel aandacht zijn voor het verkeerscirculatie– en groenplan, er moet ook veel aandacht komen voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid voor de invalide medemens en voetgangers. “Ik vind dat dit eigenlijk op de eerste plaats moet komen, want de invaliden lopen hier werkelijk tegen veel obstakels aan”, aldus Van der Leij.

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
SC Everstein ontvangt 5.000 euro van de VriendenLoterij: 'Slag maken om verder te verduurzamen' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Sleepbootdagen in Vianen gaan door: 'We hebben er zin in' Algemeen 29 mrt., 16:33
Afbeelding
80 inwoners Vijfheerenlanden gaan beslissen over toekomst ontmoetingsplaatsen: 'Dit is spannend en heel leuk tegelijk' Algemeen 29 mrt., 11:22