• Verzamelaars kiezen zelf hun Oranjevaasje.
• Verzamelaars kiezen zelf hun Oranjevaasje. Foto: Aangeleverd

Meesterglasblazer Marco Lopulalan brengt Oranjevaasje ‘Beatrix 85’ uit

Algemeen 943 keer gelezen

LEERDAM • Bij belangrijke gebeurtenissen die van landsbelang zijn, komt er al sinds 1927 een Oranjevaasje uit. Tot 2020 maakte Royal Leerdam Crystal de vaasjes, maar sinds het faillissement van de fabriek heeft Marco Lopulalan de traditie als zelfstandige voortgezet. Al sinds 1995 is Marco betrokken bij het blazen van de Oranjevaasjes. 

“Ik werkte van 1987 tot en met 2020 in de fabriek van Royal Leerdam Crystal. Dit schijnt alweer mijn achttiende vaasje te zijn. Dat heb ik zelf niet bijgehouden, maar andere mensen houden dat voor me bij.”

Dat hij het zelf niet hoeft bij te houden, heeft alles te maken met het feit dat de Oranjevaasjes echte ‘collectorsitems’ zijn. “Er is een hele groep van Oranjevaasjesverzamelaars. Ze willen ieder vaasje dat uitkomt, opnemen in hun verzameling. Tussen 1927 en 1945 kwamen er zeven of acht vaasjes uit, maar tussen 1945 en 1995 hebben we geen enkel Oranjevaasje gemaakt.”

Markt niet overvoeden
Of er in een bepaald jaar een Oranjevaasje uitkomt, bepaalt Marco zelf. “Soms komen er in een jaar meerdere vaasjes uit. In 1995 waren het er bijvoorbeeld twee en prinses Margarita ontwierp zelfs drie vaasjes ter ere van 75 jaar bevrijding.”

Dit jaar staat er voorlopig geen nieuw vaasje op de planning. “Prinses Alexia wordt in juni achttien. Ik zou ervoor kunnen kiezen om dan ook een Oranjevaasje uit te brengen, maar ik heb er dit keer voor gekozen om het niet te doen. De mensen die de vaasjes verzamelen willen het vaasje dan toch hebben, maar in deze dure tijden hebben sommigen er eigenlijk het geld niet voor. En ik wil de markt ook niet overvoeden met Oranjevaasjes.”

In het weekend van 27 en 28 januari hielp Marco de verzamelaars weer bij het uitzoeken van Oranjevaasjes. “Op detailniveau is ieder vaasje uniek, omdat het handwerk is. Sommige mensen willen een lichtere kleur glas of ze zoeken een vaasje uit een specifiek jaar. Van het vaasje ‘Beatrix 85’ zijn er in totaal 200 gemaakt. Mensen staan ervoor in de rij om het vaasje te bemachtigen.”

Opsturen
Volgens de traditie krijgt ook het lid van het Koninklijk Huis het Oranjevaasje overhandigd. Het liefst was Marco het laatste vaasje dan ook persoonlijk gaan overhandigen op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. “Maar dat liep even anders. We kregen een brief van de Rijksoverheid met het vriendelijke verzoek om het op te sturen. Dan kan ik wel stoïcijns naar de poort gaan om het vaasje aan de marechaussee te overhandigen, maar dat moet je niet willen. We hebben het dus opgestuurd. Maar dat was wel een teleurstelling.”

“Bij de vorige twee vaasjes die ik uitbracht ter ere van de vijftigste verjaardag van koningin Maxima en de achttiende verjaardag van prinses Amalia, was ik wel welkom om het op Paleis Noordeinde te overhandigen aan de marechaussee. Maar die relatie is heel anders, omdat ik daar gesprekken met toen nog prins Willem-Alexander en prinses Maxima heb gevoerd vanwege het huwelijksservies dat ik voor ze heb gemaakt. Ze kennen me daar, al is het ook niet zo dat ze even naar de deur geroepen worden omdat Marco Lopulalan voor de deur staat.”

Marianne van de Werken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
SC Everstein ontvangt 5.000 euro van de VriendenLoterij: 'Slag maken om verder te verduurzamen' Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
De Sleepbootdagen in Vianen gaan door: 'We hebben er zin in' Algemeen gisteren
Afbeelding
80 inwoners Vijfheerenlanden gaan beslissen over toekomst ontmoetingsplaatsen: 'Dit is spannend en heel leuk tegelijk' Algemeen 29 mrt., 11:22