Afbeelding
Foto: Stock

College doet voorstel inzake zoekgebieden windturbines: verder onderzoek naar locaties Autena en Zijderveld

Algemeen 540 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Het college van de gemeente Vijfheerenlanden heeft een voorstel bij de gemeenteraad neergelegd omtrent de zoeklocaties voor windturbines. Men stelt voor om de locaties Autena (waar al drie turbines staan) en Zijderveld verder te onderzoeken.

Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte, Wonen en Duurzaamheid van gisteravond werd het voorstel inhoudelijk besproken. Naast dat het college voorstelt Autena en Zijderveld verder te toetsen op geschiktheid, draagt men aan om de locatie in de buurt van de Tienhovenseweg bij Hagestein en Everdingen te reserveren voor na 2030. 

Wel hoopt het college nog altijd dat de gemeente Vijfheerenlanden aan haar verplichtingen kan voldoen door de opbrengst van de huidige drie windturbines bij Autena, in combinatie met het aandeel energie dat opgewekt wordt door zonnepanelen in de gemeente.

Autena 
Tijdens de vergadering werd meerdere keren de waardering uitgesproken dat het college met een concreet voorstel kwam. Wel werd er scherp gedebatteerd op de inhoud hiervan. Zo stelden D66, de ChristenUnie, GroenLinks en de VVD duidelijk dat uitbreiding van windpark Autena geen optie is, aangezien te veel mensen in de omgeving al last hebben van de huidige turbines en dit de locatie is waarbinnen überhaupt de meeste mensen wonen. Deze locatie kwam bovendien niet naar voren in het onderzoeksrapport van de Antea Group als zijnde erg geschikt. 

Over de bruikbaarheid van dit rapport was de afgelopen tijd echter al het nodige te doen, maar een merendeel van de fracties vindt dat er inmiddels voldoende instrumenten op tafel liggen om tot een besluit te komen. VHL Lokaal en CDA twijfelen hier nog wel aan. Zij laten de optie tot een ‘second opinion’ voor in ieder geval een deel van de zoekgebieden open.

Lexmond 
Een ander discussiepunt vormt een andere zoeklocatie in de omgeving van Lexmond. Die stond eveneens hoog op de lijst van Antea, maar wordt, in ieder geval in het voorstel van het college, uitgesloten om verder te onderzoeken. “En dat terwijl er op die locatie al gesproken is met omwonenden”, aldus Gert Schut van de ChristenUnie. Zijn partij, maar ook D66 en GroenLinks zouden die locatie dan ook geschikt vinden om verder te onderzoeken.

De fracties hebben een week de tijd om zich te beraden op eventuele amendementen om het voorstel van het college te wijzigen. De gemeenteraad neemt namelijk volgende week donderdag 9 februari een definitief besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Natte vijfde editie van Vrijstad Viannen Loop trekt toch 426 deelnemers fotoreportage 18 uur geleden
Afbeelding
Organisatie Arno Wallaard Memorial onaangenaam verrast door maatregel politie: 'Veiligheid koers in het geding' Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Apache helikopter maakt voorzorgslanding in weiland tussen Kedichem en Leerdam Algemeen gisteren