• Vink, Verleun, Oude Luttikhuis, Van den Broek en Van Vliet.
• Vink, Verleun, Oude Luttikhuis, Van den Broek en Van Vliet. Foto: Nico Van Ganzewinkel

BBB bezoekt Vijfheerenlanden en omwonenden windpark Autena: ‘We worden er knettergek van’

Algemeen 1.286 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Een delegatie van BBB (BoerBurgerBeweging) Utrecht streek vorige week neer in de gemeente Vijfheerenlanden. In het kader van de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die op 15 maart worden gehouden, gingen lijsttrekker Anton Verleun, nummer drie Ans Oude Luttikhuis, nummer vier Monique van den Broek uit Kedichem en nummer dertien Arno van Vliet op bezoek bij Jan-Reint Vink van Tegenwind Zijderveld. Daarna ging het gezelschap ook op bezoek bij Henk Bijleveld en Carolien Planken, die in Hagestein dicht bij de windturbines van windpark Autena wonen.

Kernenergie
BBB is sowieso tegen (nog meer) grote windturbines in Nederland (op land en zee), maar wilde zich graag meer verdiepen in de discussie die er binnen Vijfheerenlanden heerst omtrent windenergie. Jan-Reint Vink, woonachtig in Zijderveld, gaf een presentatie, waarin hij de standpunten van Tegenwind Zijderveld uiteen zette. Vink hield een pleidooi voor kernenergie, in zijn ogen een oplossing voor de energiecrisis.

“Zo behoeden we mensen in de omgeving van windturbines voor gezondheidsklachten., want dat is het voornaamste probleem van windturbines”, aldus Vink. “Mensen hebben er last van. Dan heb ik het over gezondheidsklachten, maar ook over de waardevermindering van hun huis. Eén kerncentrale staat gelijk aan 1.200 windturbines, zoals die nu bij windpark Autena staan. Er is dus gewoon een alternatief.”

Na de presentatie van Vink vertrokken de BBB’ers naar de woning van Henk Bijleveld en Carolien Planken, die 350 meter van de dichtstbijzijnde windmolen af wonen. Ook aangeschoven was Bettie Baars, die met haar kippenschuur 450 meter van een turbine af zit. Ondanks dat het drietal duizenden euro’s besteedde om de komst van het windpark tegen te houden, kwamen de windturbines er wel. Sindsdien is hun leven niet meer hetzelfde.

Knettergek
Zo vertelde Planken: “Fysiek hebben we last van oorklachten en hoofdpijn. Daarnaast is er het mentale deel: we zijn in ons hoofd eigenlijk altijd bezig met die turbines. Als de wind uit een bepaalde richting komt en de molens draaien, neemt de wind geluid en fijnstof van de A2 mee. Er is dan zo veel herrie dat je elkaar buiten nauwelijks meer kunt verstaan.”

“Daarbij is er de hinder van de slagschaduw. Wanneer wij hinder hebben van de slagschaduw in onze woonkamer kunnen we bellen, dan wordt de turbine uitgezet. Dat geldt echter niet wanneer de slagschaduw door de tuin valt en ook niet als deze over de kippenschuur even verderop valt, met als gevolg dat de kippen bij iedere eerste slagschaduw uit angst op een hoop vliegen, met verschillende dode dieren tot gevolg. Het is heel moeilijk te beschrijven wat je ervaart, wanneer je buiten bent en die schaduw voorbij ziet komen. Het voelt bedreigend, zeker na het krantenbericht van enige tijd geleden waarin stond dat (een deel van) een wiek was gevallen. We worden er hier echt knettergek van.”

Volgens Bijleveld hebben de windmolens bovendien invloed op de biodiversiteit in de omgeving. Hij vindt met regelmaat dode vogels die in aanraking zijn gekomen met de wieken. Andere vogels en dieren die voorheen wel in het gebied te vinden waren, ziet hij helemaal niet meer, mede doordat er honderden bomen moesten wijken.

Beter beeld
Lijsttrekker Verleun dankte de omwonenden voor het delen van hun verhaal. “Het geeft ons als partij een nog beter beeld over de gevolgen van windturbines voor direct omwonenden. Het sterkt ons in onze overtuiging om ervoor te knokken dat er geen windturbines meer bij komen. Als we genoeg zetels weten te halen in de Provinciale Staten, kunnen we hier daadwerkelijk het verschil in gaan maken.”

               

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
SC Everstein ontvangt 5.000 euro van de VriendenLoterij: 'Slag maken om verder te verduurzamen' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Sleepbootdagen in Vianen gaan door: 'We hebben er zin in' Algemeen 29 mrt., 16:33
Afbeelding
80 inwoners Vijfheerenlanden gaan beslissen over toekomst ontmoetingsplaatsen: 'Dit is spannend en heel leuk tegelijk' Algemeen 29 mrt., 11:22