• Jeroen de Bruijn van de viswaterbeheercommissie van De Snoek met één van de karpers.
• Jeroen de Bruijn van de viswaterbeheercommissie van De Snoek met één van de karpers. Foto: Aangeleverd

Spiegelkarpers uitgezet in de Linge

Algemeen 1.362 keer gelezen

ASPEREN • Federatie Midden Nederland zette afgelopen zaterdag in samenwerking met de Leerdamse hengelaarsvereniging De Snoek 150 spiegelkarpers uit in de Linge. Het gaat om karpers van drie jaar oud met een gewicht van twee tot drie kilogram. 

De karpers zijn bij het park van Asperen uitgezet. Twee jaar geleden werden er al 150 schubkarpers uitgezet. Schubkarpers en spiegelkarpers zien er onderling bijna hetzelfde uit, maar de schubkarpers konden zonder extra bewerkingen uitgezet worden, wat zeker in de coronaperiode een belangrijke reden was om voor deze karpersoort te kiezen. De uitzet van spiegelkarpers is meer werk. Deze karpers komen uit ketels van de leverancier. Ze zijn daarna in een zwembad geplaatst. Daarna zijn ze één voor één tweemaal (iedere zijde) op de foto gezet, om vervolgens in de Linge de vrijheid te krijgen. Het was een klus die totaal ruim een uur in beslag genomen heeft. De karpercommissie van de federatie heeft deze klus uitgevoerd.

Het karpersbestand in de Linge is de laatste jaren achteruit gegaan. Rond 2002 zijn er drie sessies van uitzet van karpers in de Linge geweest. Dit waren karpers van gemiddeld anderhalve kilo. Deze karpers zijn op leeftijd en gemiddeld zo’n vijftien kilo zwaar en er sterven er elk jaar wel een aantal. Voortplanten doen deze vissen haast niet, vandaar dat nu aanvulling gewenst is. 

De spiegelkarpers van 2002 zijn regelmatig teruggevangen. De meeste vissen blijven gewoon in de Linge, maar sommige karpers worden ook op andere plekken aangetroffen. Zo was er een spiegelkarper vier jaar lang zoek, om vervolgens in de Biesbos weer tevoorschijn te komen. Hoe een gevangen karper te herkennen is, en waar deze vandaan komt, zal De Snoek in april via het clubblad uitleggen.

Marianne van de Werken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden