• Willy en Corrie Cuylenburg.
• Willy en Corrie Cuylenburg. Foto: Madelief Helmhout

Corrie uit Vianen haalt geld op voor ALS Stichting met zelfgemaakte kerststukjes: ‘Overlijden nog altijd veel mensen aan de ziekte’

Algemeen 1.140 keer gelezen

VIANEN • Corrie van Cuylenburg (64) maakt en verkoopt kerstukjes om geld in te zamelen voor de ALS Stichting. Wanneer ze niet als verpleegkundige in de particuliere thuiszorg werkt, wijdt Corrie al haar tijd aan het schikken van de kerststukjes met haar zus Willy van Cuylenburg (66). Met de kraam in haar voortuin heeft Corrie de afgelopen drie jaar al meer dan 37 duizend euro opgehaald voor de ALS Stichting.

ALS Stichting
“Mijn connectie met de ALS Stichting ontstond jaren geleden toen ik in de thuiszorg steeds meer patiënten met ALS ging verzorgen. Eén patiënt bleef me in het bijzonder bij, Abbo. Toen ik hem bijna vier jaar geleden leerde kennen kon hij al niet meer lopen en praten, maar toch bleef hij ontzettend levendig.”

“Daaruit stamt het gevoel dat ik iets voor Abbo en dus ook voor de ALS Stichting wilde betekenen. Het begon met het verkopen van plantjes op een tennisclub. Dat groeide uit tot kerststukjes in de decembermaand en dat is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden!”

Derde jaar op rij
“Het hele jaar door zetten Abbo en ik ons in voor de ALS stichting, maar kerst noem ik wel echt ‘het hoogseizoen’. Al drie jaar lang maak ik in de decembermaand tientallen kerststukjes met mijn zus, Willy, als het er geen honderden zijn. We proberen voor ieder wat wils te maken qua stijl, maar ook zeker qua kosten. Ik merk dat vaak juíst de mensen die minder te besteden hebben willen doneren, dus maken we ook hele betaalbare kerststukjes van bijvoorbeeld 5 euro. Grotere kerststukken, voor mensen die wat meer te besteden hebben, kunnen oplopen tot wel 60 euro, al zijn dat wel uitzonderingen.”

Mini-kerstmarkt in de voortuin
“Het is elk jaar weer te merken dat mensen heel graag iets willen bijdragen aan de actie. Dankzij mond tot mond reclame verkopen we tientallen kerststukjes per dag op de dagen dat de kraam, waar we een soort mini-kerstmarkt van proberen te maken, geopend is. Sommige mensen komen zelfs geld doneren zonder dat ze er een kerststukje voor hoeven te hebben. Het zijn overigens niet alleen maar kerststukjes die we verkopen, maar ook bloemstukken, kransen, grafstukken en boompjes!”

Duizenden euro’s opgehaald
“In de afgelopen drie jaar hebben we met z’n allen al meer dan 37 duizend euro opgehaald voor de ALS Stichting, waarvan een heel groot deel met de mini-kerstmarkt is opgehaald. Dat we zó veel voor de stichting kunnen betekenen blijf ik ontroerend vinden, al helemaal als verpleegster zijnde. We hopen nog meer bekendheid voor de stichting te krijgen met acties als deze, zodat er hopelijk meer geld naar nieuw onderzoek kan gaan. ALS is nog altijd een ziekte waar veel mensen aan overlijden, als we ook maar íets kunnen bijdragen aan het veranderen daarvan zou dat ontzettend bijzonder zijn.”

Materialen 
“Aan de materialen proberen we op veel verschillende creatieve manieren te komen. We krijgen veel ‘oude’ kerstspullen van buren die op ze uitgekeken zijn en ze bij ons een nieuwe leven in willen laten blazen. Of er zijn ondernemers uit Vianen die ons bloemen of producten geven om iets moois van te maken. Verder kopen we veel materialen als kerstballen, strikken en dennenappels op via Marktplaats die we voor een scherpe prijs proberen te krijgen. We nemen gewoon voorlief dat het ons als organisatoren soms geld kost, maar dat zien we dan als directe donatie voor de stichting. Dat is het allemaal meer dan waard.”

De mini-kerstmarkt is te vinden bij Dammolen 42, in Vianen. Voor meer informatie is Corrie telefonisch bereikbaar via 0619969891, of via de mail: corrie.inzorg@gmail.com.

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
College doet voorstel inzake zoekgebieden windturbines: verder onderzoek naar locaties Autena en Zijderveld Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Appartementen aan de Hellingbaan in Leerdam worden gesloopt: 'Vanwege de slechte staat de enige optie' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leerdam en Pfinztal: van partnergemeenten naar vriendschapsband Algemeen 2 feb, 09:11