• Madieke Worrel en Tim Koppers.
• Madieke Worrel en Tim Koppers. Foto: Madelief Helmhout

Van bouwval naar droomhuis op de Voorstraat: ‘We lieten ons niet afschrikken door de staat’

Algemeen 3.521 keer gelezen

VIANEN • De Voorstraat van Vianen heeft er een nieuwe aanwinst bij: Het huis waar feministe Joke Smit ooit woonde wordt namelijk compleet gerenoveerd. Madieke Worrell (32) en Tim Koppers (30) kochten hun droomhuis in maart en besteden al hun vrije tijd sindsdien aan de renovatie die volledig wordt vastgelegd op hun Instagram-account ‘Project Voorstraat’.

Tim: “Madieke en ik zijn bijna drie jaar samen en wonen al twee jaar in Maarssen. We hebben een héle lange zoektocht naar ons droomhuis achter de rug. We waren echt op zoek naar een huis om op te knappen en hebben zeker vijftien oude panden bezocht, overal en nergens in de buurt van Utrecht. We werden alleen constant overboden door de krappe huizenmarkt in deze tijd.”

Madieke: “Tijdens onze zoektocht hebben we toevallig ook gekeken naar een ander huis op de Voorstraat, toen zagen we het pand die we inmiddels hebben gekocht al en dachten we; ‘Wow, dit zou fantastisch zijn!’, alleen was die toen nog niet in de verkoop. Een paar maanden later kwamen we het huis toch plotseling tegen op Funda. We hebben echt direct een bezichtiging gepland en waren er al snel uit. ‘Dit is het!’”

Slopen
Tim: “We lieten ons niet afschrikken door de staat van het pand, ondanks dat het er wel behoorlijk slecht aan toe was. We zijn begonnen met slopen, de ene na de andere container met sloopafval is opgehaald! De keuken, de badkamer, de begane grondvloer, vrijwel alle niet-dragende binnenmuren, zelfs het volledige dak en alle gevelkozijnen. We wilden het huis weer de liefde geven die het nodig had.”

“Gelukkig heb ik jarenlang als timmerman gewerkt en begin ik vanaf het nieuwe jaar voor mijzelf, is Madieke ook heel handig én heb ik een heel erg behulpzame vader met jarenlange ervaring als loodgieter, een vriend die elektricien is en hebben wij vele andere vrienden en familie om ons te helpen. Dat maakt het renoveren een heel stuk leuker en gemakkelijker.”

‘Beetje af’
Madieke: “We zijn inmiddels acht maanden aan het renoveren en nu pas begint het er een beetje ‘af’ uit te zien, al zien anderen dat totaal niet, haha. Voor hen ziet het huis er nog steeds uit als een bouwval. Al maanden gaan we elke avond en elk weekend naar het huis om te verbouwen zodat we er in januari echt kunnen gaan wonen. Het kost veel tijd en moeite, maar niet meer dan we van tevoren hadden verwacht én we vinden het zo ontzettend leuk dat het geen straf is.”

“Tim en ik vullen elkaar heel goed aan, hij is bouwkundig super handig en sterk, ik ben heel creatief en heb bijvoorbeeld de hele indeling voor de bovenverdieping op eigen houtje ontworpen. Een architect hebben we helemaal niet nodig gehad, tot het moment dat we onze bouwtekeningen moesten digitaliseren om de vergunning rond te krijgen, wat ook nog best een uitdaging bleek.”

Instagrampagina
Tim: “Het allerleukste vind ik dat ik jarenlang huizen van anderen heb verbouwd voor mijn werk en dat ik nu eindelijk mijn eigen huis mag doen. Dat is natuurlijk nóg leuker! Al onze vooruitgang legt Madieke vast op een Instagrampagina die ze speciaal voor dit huis heeft aangemaakt. Van tevoren dacht ik nog; ‘Moet dat nou?’ maar ach, zij vond het leuk dus wat maakt het uit. Inmiddels kloppen mensen soms letterlijk aan om te vragen wanneer we weer iets op Instagram plaatsen, dat had ik nooit verwacht!”

Madieke: “Nee, inderdaad! Ik wilde de Instagrampagina namelijk gewoon beginnen om vrienden en familie op de hoogte te houden van de bouw, zodat we ze onze vrienden en familie niet voor elke update apart hoefde te bellen. Maar dat zó veel mensen uit Vianen het zo leuk vinden om onze renovatie van bouwval naar droomhuis te volgen, we hebben inmiddels bijna 600 volgers, blijft voor ons bijzonder.”

Helemaal thuis
“We hebben onder andere vastgelegd dat we het dak en de sierlijst vervingen, dat er nieuwe kozijnen in het huis kwamen en dat we de hele begane grondvloer eruit hebben gehaald! We voelen ons al helemaal thuis in Vianen terwijl we de stad voor de aankoop van het huis nog helemaal niet kenden.”

“Dat er hier zoveel leuke activiteiten worden georganiseerd vinden we echt geweldig, tijdens de Sinterklaasintocht vorig weekend bijvoorbeeld trekt het huis zoveel bekijks dat we nu maar een poster op ons raam hebben geplakt met onze Instagrampagina zodat iedereen ons kan vinden. Heerlijk toch, zo’n inkijkje in een huis dat niet van jezelf is!”

U kunt Madieke en Tim op Instagram vinden via @projectvoorstraat.

Madelief Helmhout

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie