• De voltallige cast van 'De Sound of Welzijn'.
• De voltallige cast van 'De Sound of Welzijn'. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Bewoners, medewerkers en vrijwilligers van verzorgingstehuis Emma-Present schitteren in musical ‘De Sound of Welzijn’

Algemeen Fotoseries 1.791 keer gelezen

LEERDAM • Eens in de twee weken komen bewoners, medewerkers en vrijwilligers van verzorgingstehuis Emma-Present bijeen om te repeteren voor de musical ‘De Sound of Welzijn’. De bedoeling is om in maart 2023 de musical daadwerkelijk op te gaan voeren voor publiek. 

Zoals de naam al doet vermoeden is het stuk gebaseerd op The Sound of Music. Initiatiefnemer Resi Spijkers, Coördinator Welzijn Vrijwilligers en Gastvrijheid van EM Welzijn, is in haar vrije tijd actief bij een toneelvereniging en daar herschreef men het stuk. 

‘Von Trappenhuis’
Spijkers: “Het draait allemaal om het verzorg/verpleeghuis, ‘het Von Trappenhuis’, waarbinnen de bewoners door de hoofdzuster worden gedrild met een fluitje en een dokter en medewerkers dit heel normaal vinden. Er komt echter verandering in doordat Maria, die heel persoonsgericht is, stage komt lopen. Je snapt dat dat met elkaar gaat botsen en als dan ook nog de dokter meer ziet in de werkwijze van Maria dan in die van de hoofdzuster, dan weet je het wel.”

Present wil in de dagelijkse zorg op een soortgelijke manier zorg verlenen. Persoonsgericht en dus niet volgens allerlei vaste patronen. Er is aandacht voor het individu.

Absurde scenes 
Door middel van absurde scenes en grappige liedjes zien verandert het ‘Von Trappenhuis’ langzaam van een aanbodgericht naar een persoonsgericht huis. De deelnemers aan dit project houden hun open repetities in de zaal van Emma waardoor het voor andere bewoners, vrijwilligers en medewerkers mogelijk is om mee te kijken naar het proces van de musical zelf, maar ook kunnen meepraten over de onderwerpen die in de scenes en liedjes naar voren worden gebracht.

Tijdens deze repetities wordt duidelijk dat bewoners, vrijwilligers en medewerkers veel plezier halen uit het spel. Ieder heeft een rol toebedeeld gekregen waar hij of zij zich prettig in voelt, wat natuurlijk mooi past bij het thema: persoonsgerichte zorg. Bij de één is dat een grote rol met tekst en zang en de ander voelt zich veilig in het achtergrondkoor dat zingt en meebeweegt op de leuk herschreven liedjes. 

Meerdere hoofdrolspelers krijgen al repeterend de lachers al op hun hand. Spijkers geeft met haar toneelervaring uitleg en tips over hoe de boodschap nog beter over kan worden gebracht. Iedereen neemt de tips aan, men wil er wat leuks van maken. Het belooft dus wat te worden in 2023, wanneer het stuk wordt opgevoerd. 

Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Repetitie Musical in Emma
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie