• Mixed Voices Vianen tijdens hun optreden.
• Mixed Voices Vianen tijdens hun optreden. Foto: Aangeleverd

Open Muziekfestival in Grote Kerk Vianen zorgt voor muzikaal spektakel

Algemeen Fotoseries 1.280 keer gelezen

VIANEN • Bezoekers van de Open Monumentendag konden afgelopen zaterdag 10 september niet alleen genieten van het historische kerkgebouw in Vianen, maar tijdens dit bezoek werden de mensen de gehele dag getrakteerd op een gevarieerd muzikaal programma.

In verband met het 10-jarig bestaan van de Stichting Kunst en Cultuur Grote Kerk Vianen werd die dag een Open Muziekfestival gehouden, waaraan diverse muzikanten uit Vianen en omstreken hun medewerking hebben verleend.

Om elf uur werd het festival in aanwezigheid van wethouder John van der Velden geopend door Henk Klein Kranenburg, de voorzitter van de stichting.

De muzikale opening werd verzorgd door Entre Dos, artistieke muziek, gespeeld door Karin Jochems en Adriaan Dropsie. In een combinatie van fluit en gitaar speelde het duo voornamelijk herkenbare composities met romantische klanken.

Vervolgens werd vanuit het liturgisch centrum van de kerk door fanfareorkest Excelsior Hagestein een variërend programma van klassiek tot modern ten gehore gebracht met muziek van Abba, de Beatles en als slotstuk het bekende muziekstuk ‘Ik ga zwemmen’.

De Basement Band bracht populaire muziek ten gehore van onder andere Willie Nelson, Anouk, Elvis Presley en de Hermes House Band. Aan het begin van de middag kreeg Interkerkelijk koor Inspiration uit Vianen de kerk goed gevuld met toehoorders. Het repertoire bestaat uit voornamelijk Christelijke liederen in diverse talen (Nederlands, Engels en zelfs Zuid-Afrikaans) en optreden doet het koor voornamelijk in kerkdiensten. Onder leiding van dirigent Matthijs Wijgers werd onder andere het lied van Ruth van Stef Bos gezongen en was er solozang door Otto Lieftinck met City called Heaven.

Vanaf 14.00 uur was het Riëtte Olthof die op intieme wijze en in nauw contact met het aanwezige publiek de in de kerk aanwezige vleugel bespeelde en een drietal klassieke stukken vertolkte van Bach, Schubert en Brahms.

Pianiste Eelkje van der Woude liet samen met Iris de Vette op de blokfluit verschillende stukken horen waarin ze tevens in een soort van kleine workshop de verschillende soorten blokfluiten met hun specifieke geluid uitleggen om daarna in een waterval van muziektonen te laten horen wat er allemaal mogelijk is. Op de muziekschool De Kom in Nieuwegein kunnen belangstellenden kennismaken met Iris en Eelkje want ook daar spelen ze met veel plezier samen.

Hierna was het de muzikale beurt aan Open Up, een christelijke band die is opgezet door een groepje jongeren vanuit de PKN Vianen. De drie zangeressen; Sanne Oost, Simone Brouwer en Danée Heijkamp werden op de vleugel begeleid door Hans ter Haar en op de drums door Ramon Oost.

Het laatste optreden van het dagprogramma werd verzorgd door Mixed Voices Vianen, een gemengd koor met ambitie, dat al 30 jaar bestaat. Zij brengen gevarieerde populaire liedjes van pop tot ballad, ten gehore en zorgden met groot enthousiasme en een favoriete supportersschare voor een volle kerk. Het eerste optreden na coronatijd werd door Mixed Voices Vianen afgesloten het lied ‘Have a nice day’.

Het avondprogramma werd verzorgd door de Katwijkse formatie DVS on Stage. Dit podiumorkest met een geheel eigen stijl en identiteit, verzorgde een breed muziekrepertoire. De bezetting van het orkest bestaat uit een koper-, hout- en slagwerksectie. Het koralen concert waar zaterdag voor gekozen is, is voor DVS on Stage niet onbekend. Onder leiding van dirigent Rob Balfoort werd een mooi overzicht verzorgd met koraalmuziek. 

Hugo van der Meij bespeelde het orgel. Een aantal koralen zijn ook samen met orgel uitgevoerd. Een unieke belevenis voor liefhebbers van orgelmuziek was de vertolking door Hugo van de ‘Phantom of the Opera’, wat hij op weergaloze wijze ten gehore bracht en letterlijk alle registers van het orgel gebruikte om het stuk kracht bij te zetten en de kerk met een waterval van geluid te vullen.

• De Basement Band.
• Eelkje van der Woude en Iris de Vette.
• Entre Dos.
• Excelsior Hagestein.
• IKK Inspiration.
• Open Up.
• Organist Hugo van der Meij.
• Podiumorkest DVS on Stage.
• Riëtte Olthoff.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden